Interview / Ed Monsma – Bijna alle pijn ben ik kwijt
Kortweg: Ed Monsma, 56, arts voor complementaire geneeskunde – homeopathie, getrouwd met Hanneke, 3 kinderen van bijna 18, 23 en 27 jaar, doet vanaf 2003 dagelijks Chi Neng (pas vanaf mei 2007 ‘echt’), websites: www.chinengheemskerk.nl, www.pakjegeluk.nl en www.praktijkmonsma.nl.
Waarom ben je met Chi Neng begonnen?
Na een valpartij met de fiets in zomer 2003 had ik een dubbele armbreuk. Als gevolg daarvan kreeg ik een posttraumatische dystrofie in de linkerpols. In 1998 had ik van Patricia de Lift Chi Up geleerd, maar had er nog nooit meer iets mee gedaan. Op dat moment in 2003 dacht ik dat het voor de pols en elleboog wel eens goede oefeningen zouden kunnen zijn. Dus dat ben ik toen regelmatig gaan doen. In 2005 kreeg ik nog een ongeluk en ging ook mijn linkerschouder problemen geven. Dat was een extra reden om dagelijks te blijven oefenen. Chi Neng was toen voor mij vooral een soort doe-het-zelf-fysiotherapie. Pas in 2007, toen we met het instituut naar Mallorca waren om te trainen, begreep ik dat Chi Neng aanzienlijk meer was dan dat. Dr. Pang Ming zegt niet voor niets dat beoefening van Chi Neng zonder de mind slechts fysiotherapie is! Vanaf dat moment werd mijn beleving anders en heeft het mijn hart veroverd.
Wat deed je hiervoor?
Voor het eerste ongeval liep ik 3-4x per week tien tot twintig kilometer, verder deed ik elke dag Falung Gong en mediteerde ik bijna dagelijks. Ook las ik 2-3 boeken per week. Mijn belangrijkste beroep was toen homeopathisch arts. Na het ongeval kon ik niet meer goed lezen en was ik niet meer in staat om complexe dingen te doen. Het werken ging daardoor steeds moeilijker, terwijl de dystrofie voor chronische pijn zorgde. Mijn wereld was behoorlijk op z’n kop gezet, om niet te zeggen ingestort.
Welke oefeningen heb je gisteren gedaan en hoe lang?
Gisteren had ik een tennistoernooi, zodat ik niet veel tijd had om te oefenen. Toch deed ik de warming up, 50 wallsquats, 10 minuten Crane’s walk, een korte Lift Chi Up (20 min) en 15 minuten 3CM. Vanaf april 2008 tot eind vorig jaar deed ik vol discipline 3-4 uur Chi Neng per dag, maar sinds december ben ik iets liever voor mezelf geworden. Nu doe ik het op gevoel en naar behoefte tussen een half uur en meerdere uren per dag.
Welke effecten merk je bij jezelf?
Elke opsomming schiet tekort. Het heeft mijn leven veranderd. Lichamelijk is het belangrijkst dat ik vrijwel alle pijn kwijt ben en mijn linkerarm en schouder normaal kan gebruiken. Tenminste, zolang ik geen gekke dingen doe en dagelijks oefen. Zo niet, dan begint de schouder al snel te kraken en gaat de pols weer spoken. Mijn onderrug die muurvast zat, is nu weer beweeglijk en de klachten die ik er vaak door had zijn verleden tijd. Ook bijna alle andere rare klachten die ik door de dystrofie in mijn hele lichaam voelde, zijn weg.
Psychisch/mentaal heb ik er vanaf 2003 al steun aan gehad. Ik voelde meer vertrouwen, en had het gevoel dat ik er zelf iets aan deed en niet bij de pakken neerzat. Vroeger was ik altijd een denker, maar tegenwoordig is mijn hoofd stil (soms zelfs eng stil) en er is rust. Af en toe komen er ineens ideetjes op. Ik voel me ondanks mijn beperkingen krachtig en ondanks de tegenslagen positief. Hoewel ik qua werk behoorlijk uitgerangeerd ben, geniet ik inwendig meer van het leven dan ooit tevoren. Dankzij de beoefening van Chi Neng ervaar ik steeds meer dat het de kleine dingen zijn die het leven kleur geven, en ik kan steeds meer in het moment leven. Al het andere wordt daardoor minder belangrijk.
Wat betekent Chi Neng voor jou in je dagelijkse leven?
Meer dan ik kan zeggen. Eerst was het om ‘iets’ te doen en later om de pijn weg te krijgen. Nu ben ik eigenlijk de hele dag met Chi Neng bezig. Op de fiets, bij het boodschappen doen, bij het tennissen, overal. Bovendien ben ik emotioneel steeds stabieler of sneller stabiel bij verstoring, steeds rustiger, steeds meer observerend. Die rare definitie van Chi Neng (de wetten van het leven begrijpen, en het domein van zekerheid verruilen voor het koninkrijk van vrijheid) begint elke dag meer werkelijkheid te worden in mijn leven.
Hoe ervaar jij het qiveld?
Voor ik het woord qiveld kende, ervoeren Hanneke en ik al vaak de gevolgen van wensen die we ‘de kosmos in gooiden’. Nu ervaar ik steeds meer hoe ik zelf het qiveld kan beïnvloeden, niet alleen tijdens de lessen maar ook op alle andere momenten. Als ik niet lekker in mijn vel zit gebruik ik het qiveld om te herstellen of me krachtiger te voelen, als dingen me overweldigen gebruik ik het om bij mezelf te blijven. Ik was me altijd al bewust van de energie-invloed van anderen en nu weet ik dat dat het qiveld is. Ik weet nu ook dat ik mijn qiveld kan veranderen als ik last heb van het veld van een ander, of als ik dat wil zelfs het qiveld van een ander kan verbeteren en versterken. Ik denk dat het qiveld zo krachtig is als je zelf gelooft dat het is, en dat onze beperkende overtuigingen – ook bij mij nog – ons belemmeren het nog beter te gebruiken.
Van welke leraar heb je het meest geleerd en wat?
Ooi Kean Hin heeft me in april 2008 geadviseerd om te stoppen met mijn werk omdat ik op dat moment niets meer kon. Volgens hem was ik alle qi kwijt en hield ik ook geen qi meer vast. (“Als je ooit nog mensen wilt kunnen helpen, moet je nu stoppen met alles wat je doet, en 6-8 uur per dag Chi Neng Qigong doen”.) Daar ben ik hem heel dankbaar voor, al heb ik nooit langer dan 4 uur getraind en heeft het financieel fors onprettige consequenties. Bovendien heb ik door zijn langzame en lange oefeningen geleerd qi te ervaren.
Li Hongshi heeft me geleerd Chi Neng op een dieper niveau te ervaren, meer het qiveld te ervaren en meer te genieten van de oefening. Van Jianshe heb ik geleerd dat een houding van verbazing en dankbaarheid je leven verrijkt, en dat de beleving van de oefening soms belangrijker is dan een perfecte uitvoering. Patricia heeft me destijds als eerste de oefeningen geleerd en mede door haar heb ik in 2007 besloten door te gaan met Chi Neng en zelfs instructeur te worden. Ik ben de juiste leraren tegengekomen op de juiste momenten en stuk voor stuk waren ze belangrijk.
Wat stel je je voor bij Daode en hoe pas je dat toe?
Daode is voor mij een leven waarin de waarden zoals we die in de Chi Neng leren (compassie, moed, respect, eerlijkheid en wijsheid/discipline) centraal staan. Een leven waarin je integer bent naar jezelf en naar anderen. Een leven waarin je met warmte naar jezelf en je medemens kijkt, maar ook in staat bent om te corrigeren wat gecorrigeerd moet worden. Eigenlijk waren dit soort waarden al een ongeschreven wet in mijn leven, ik ben ze me alleen meer bewust geworden en denk er nu wat meer over na. Door de beoefening van de Chi Neng ben ik wel steeds meer in balans gekomen (waar ik volledig uit was na de ongevallen) en ben ik steeds meer in staat mezelf te observeren. En dus ook te zien – zonder oordeel – wat ik goed of fout doe, zodat ik kan verbeteren wat beter kan.
Wat betekent het dat Hanneke ook Chi Neng doet?
Heel veel. Een partner die op dezelfde golflengte zit is meer dan prettig. Toen ik naast de huisartsenpraktijk homeopathie ging studeren was het Hanneke die mijn steun in de rug was. Het was in 2007 ook haar voorstel om naar Mallorca te gaan met het instituut. Als het om Chi Neng gaat hoef ik dus thuis niets uit te leggen. We trainen nauwelijks samen, omdat we allebei onze eigen Chi Neng momenten hebben en het hele huis inmiddels een prima qiveld heeft of is. Maar we delen wel ervaringen en praten veel over Chi Neng, en zelfs over Daode. Af en toe geven we samen les of workshops.
Heb je een tip of toepassing die iedereen zou moeten kennen?
La Qi en Fa Qi. Ik ben arts geworden omdat ik mensen gezond wilde maken en kwam van een koude kermis thuis. De heersende geneeskunde is nauwelijks bezig met genezen, dat lijkt ook het doel helemaal niet. Maar omdat ik als arts werkte vanuit mijn primaire roeping (mensen gezond maken), was ik nooit tevreden met wat ik deed. Nadat ik Chi Neng leerde kennen, gebeurde er iets vreemds: al snel had ik door dat ik zelfs tijdens het hardlopen een klacht die op dat moment ging spelen (en me al vele maanden van het lopen af had gehouden) direct kon verhelpen met La Qi. Sedertdien doe ik dat met elk ongemak dat hinderlijk aanwezig is, en vrijwel elke klacht verdwijnt binnen seconden tot minuten. Bij heftige klachten duurt het soms iets langer. Mijn chronische pijn heb ik weggekregen door een combinatie van La Qi en de Body&Mind. Ik zou het fantastisch vinden als iedereen La Qi zo goed leert toepassen dat ze klachten en blessures zelf kunnen laten verdwijnen. In mijn lessen zit dan ook elke keer minstens 10 minuten bewust La Qi en Fa Qi beoefenen.
(Fa Qi is het zenden van qi naar een ander. Hoe je dat doet is m.i. niet zo belangrijk. Het kan door de ander tussen je handen te zien tijdens La Qi, door energie te sturen via de swordfingers of de handen of door de ander voor je te visualiseren en energie te sturen en qi te sturen terwijl je de woorden hun yuan ling tong herhaalt.)
Wat draag jij bij aan een fijnere wereld?
Ik hoop dat ik dat doe. Vroeger wilde ik iedereen gezond maken, tegenwoordig ben ik met minder tevreden. Het is al meegenomen als ik iemand gereedschap kan geven om gezonder en/of gelukkiger te worden. Elk rimpeltje dat ik in het water des levens veroorzaak, werkt door tot in de eeuwigheid. Ik hoop dat te doen met de lessen, met wat ik op de sites schrijf, met de boeken die ik schrijf, en vooral door zelf een goede Daode te hebben waardoor ik een goed voorbeeld kan zijn en mensen nieuwsgierig maak.
Wat weet (nog) bijna niemand over jou?
Tja, heel veel hoop ik, en dat moet ook maar zo blijven. Ik wil daar wel iets van delen hoor. Bijvoorbeeld dat ik vanaf 2003 een negental affirmaties van Thich Nhat Hanh dagelijks heb gebruikt nadat ik begreep dat door mijn ongeval mijn karakter was veranderd (niet in mijn voordeel, en ik had daar heel veel moeite mee). Het gaat zo:
moge ik vredig en gelukkig zijn en licht van lichaam en geest
moge ik veilig zijn en zonder onheil
moge ik vrij zijn van woede, kwellingen, angst en zorgen
moge ik naar mezelf leren kijken met ogen van begrip en liefde
moge ik in staat zijn de zaden van vreugde en geluk in mezelf te herkennen en er contact mee te maken
moge ik de bronnen van woede, begeerte en misleiding in mezelf leren identificeren en zien
moge ik weten hoe ik dagelijks de zaden van vreugde in me kan voeden
moge ik in staat zijn om fris, sterk en vrij te leven
moge ik vrij zijn van gehechtheid en afkeer, maar niet onverschillig.
Eerst zegde ik ze dagelijks op. Later toen ik de 3cm dagelijks ging doen, heb ik ze onderdeel van die oefening gemaakt. En ongetwijfeld van het Qi-veld tijdens de oefening. Ik merkte al snel dat het werkte en het kan niet anders of ze hebben meegewerkt aan een betere Daode. En nog iets. Al jaren zet ik dezelfde intentie aan het begin van de oefening: lichamelijk en geestelijk in balans en elke dag een stukje sterker. Dat is allemaal uitgekomen, nu ga ik voor het eerst de intentie ook richten op mijn hersenprobleem. (Achteraf blijkt dat ik bij het eerste ongeluk op mijn hoofd gevallen moet zijn. Gevolgen daarvan zijn onder andere dat ik niet meer normaal kan lezen en een extreme vermoeidheid als ik me mentaal inspan.) Ben benieuwd.
En je droom (want ik heb van anderen gehoord dat je die hebt)?
Op m’n website pakjegeluk.nl kun je mijn droom lezen. Ik heb die opgeschreven om het idee alvast aan de kosmos te laten weten, en ik hoop dat – als ik daar ook echt aan toe ben – een deel van die droom waarheid wordt. De hoofdmoot is een eigen centrum in de natuur, met slaapmogelijkheden, waarin we een variatie aan mogelijkheden hebben, waaronder meer op de genezing gerichte activiteiten. Dat zou ik dan willen combineren met processen als bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Just a dream…
Peter Veen – www.qiworks.nl