Gratis extra inhoudsopgave bij boek Zhineng Qigong van Ooi Kean Hin

De dikke van Ooi. 575 pagina’s met alle aspecten van Zhineng Qigong, de wetenschap, de theorie en de praktijk, inclusief de oefeningen tot en met level-3. Wat wil je nog meer?

Nou eigenlijk heel veel. Ik zal eerlijk toegeven dat ik er niet doorheen kwam toen ik voorin het boek was begonnen te lezen. Stijf. Stroef. En toen ik het zat was om me er doorheen te worstelen, heb ik het boek weggelegd. Beter gezegd, ik heb het dicht gedaan en op tafel laten liggen (dat kan bij ons). Daarna pakte ik het zo nu en dan, bladerde tot m’n oog op iets viel dat ik interessant vond en las dan dat stukje. En het volgende stukje en zo verder. Met een soort hink-stap-sprong heb ik het boek inmiddels grotendeels gelezen. Niet van voor naar achteren, maar willekeurig. En dan is het echt een geweldig boek. Want het gaat alleen maar over de oefeningen die je elke dag doet en de praktijk, de achtergrond en de theorie ervan. Het is bij mijn weten het enige boek dat er zo diep en zo volledig op ingaat. Natuurlijk zou ik op sommige onderwerpen, zoals qiveld en healing wel meer informatie willen en het is van ons standpunt uit gezien een missertje dat het boek zegt dat hond eten goed is voor je longen. Maar dat terzijde. Het is een moedige poging om de huidige stand van zaken te beschrijven.

Een ding bleef me dwarszitten. Want het grote manco van het boek is de zeer beperkte inhoudsopgave. En een index zit er al helemaal niet in. Iets terugzoeken is daarom bijna niet te doen en dat is jammer. Dus vroeg ik terloops aan Veronique Schoots of het te doen was om een uitgebreide inhoudsopgave te maken van alle koppen in het boek. (Veronique heeft de vormgeving van het boek gedaan, dus zij beschikt over de bronbestanden.) Een paar dagen later kwam haar reactie: een ruw opgemaakt document met alle koppen erin. Geweldig! Daar heeft ze heel wat tijd in gestopt. Daarna heb ik nog wat uurtjes geïnvesteerd in het doen van redactionele aanpassingen.

Het eindresultaat is een 12 pagina’s lange extra inhoudsopgave bij het boek Zhineng Qigong – The science, theory and practice, met álle koppen erin. En daarmee kun je terugvinden wat je gelezen hebt of heel gericht de informatie vinden die je nodig hebt. Deze extra uitgebreide inhoudsopgave is als PDF beschikbaar; die kun je hier gratis downloaden. Met dank aan Veronique.

Plezier!

Peter Veen – www.qiworks.nl