Stokpaardjes – gastcolumn van Dimphy

Of ik een column wil schrijven over een stokpaardje van me? Ja natuurlijk, want die had ik genoeg. Ik ging er eens rustig voor zitten… maar er kwam niks langs draven.
Toen ik terugkeek bleken sommige stokpaardjes stapvoets te zijn vertrokken, sommigen hadden zich eerst omgedraaid en me gebeten voor ze weg konden galopperen en een enkeling had eerst de vorm aangenomen van een verstikkende pony voor hij verdween. In ieder geval kwam ik tot het besef dat een heleboel dingen die ik vroeger zeker wist en belangrijk vond me nu als twijfelachtig of bijzonder onbelangrijk voor kwamen. Het enige stokpaardje dat nog rond bleef draven was mijn vroegere antwoord op alles: GA TRAINEN! Maar zelfs dat stokpaardje heeft nu wat dunne manen en slijtageplekken.

Smurfen
Vorige maand was ik in China en daar hebben we een centrum bezocht waar een heleboel wijsheden en oneliners van Dr. Pang Ming aan de muur hingen. Allemaal verbijsterend eenvoudig en doeltreffend. De meeste ben ik alweer vergeten, maar één kwam heel vaak terug en die zou je dus het stokpaardje van Dr Pang Maan zelf kunnen noemen. Nou hier komt ie: “Lach elke dag!”
Daarom ga ik niet mijn stokpaardje verdedigen, maar vertel ik wat leuke dingen die ik meegemaakt heb tijdens het lesgeven. Ik vond ze leuk en wie weet tovert het een glimlach op jullie gezicht?

Ik vind het soms best lastig om de totaliteitstheorie in hapklare brokjes in de lessen te verwerken. Onlangs stond ik weer te zwoegen en probeerde te vertellen hoe alles bestaat uit qi, toen een leerling waarschijnlijk medelijden kreeg en het wel heel gemakkelijk voor me samenvatte: “Dus eigenlijk is die qi voor Chinezen wat Smurf is voor de Smurfen?” Hij had nog gelijk ook!

Rood aanlopen
Een cursiste had onlangs haar man verloren en hoopte op wat verlichting in haar rouwproces d.m.v. Chi Neng. Je kunt je voorstellen dat ze heel droevig was en ze was ook heel stil. Het was een gedistingeerde vrouw en daardoor bleef ik u tegen haar zeggen, terwijl dat meestal niet eens in me opkomt. Zo’n soort persoon was ze, deftig.
Aan het begin van een nieuwe les vroeg ik hoe het de cursisten thuis was vergaan en of ze nog vragen hadden. Heel onverwacht nam deze vrouw het woord en zei: “Die Pelikanenpas van vorige week die vond ik wel bijzonder prettig.” Ze zei het bloedserieus en terwijl ik nog helemaal verbijsterd was en nadacht over een antwoord, begonnen enkele andere cursisten rood aan te lopen en rare geluiden te maken. De hele groep barstte in lachen uit. Gelukkig kon ze zelf ook mee lachen toen ze hoorde wat er aan de hand was, de tranen rolden over haar wangen, het was een enorme ontlading voor haar en de hele groep. De hele verdere cursus zijn we in plaats van de Kraanvogelloop de Pelikanenpas blijven doen.

Iets voor jou
Ik was flyers aan het ophangen in mijn dorp (een van de leukere onderdelen van ons vak ;-)) toen er een echtpaar van rond de 55 geïnteresseerd bleef staan kijken. Ze vroegen wat Chi Neng is. Ik was net begonnen aan mijn op straat-uitleg van “nou kent u Taijchi met van die langzame vloeiende bewegingen?” waarbij ik ondertussen een arm naar voren duw (van Patricia gezien) toen de vrouw alweer doorliep en daarbij haar man de minachtende woorden toevoegde: “Oh, net iets voor jou, jij bent van nature al zo sloom”. De man en ik keken elkaar nog even aan en ik wist ook niets meer te zeggen, ik heb ‘m mijn meest begripvolle glimlach gegeven en succes gewenst.

Tijdens de uitvoering van Turn Waist Move Qua herhaalde ik nog een keer de belangrijkste effecten van deze oefening. Nadat ik gewaarschuwd had dat je deze oefening vooral niet moet doen bij zwangerschap, maar dat ie wel kan helpen om zwanger te worden, was het even stil, waarna een cursiste van ver in de zeventig zei: “nou dat hoop ik eigenlijk niet, ik ben net kleiner gaan wonen!”

Ga trainen
Heb je nu van deze column alleen maar onthouden dat: GA TRAINEN! niet altijd voor iedereen geldt – en ben je nu op zoek naar een zak chips om lekker op de bank naar de herhalingen van Grays Anatomy te kijken? Niet doen, GA TRAINEN! Je zult merken dat de chips na de training veel lekkerder zijn, als je die dan nog wilt tenminste want het lege gevoel is dan vast en zeker opgevuld met qi.
Natuurlijk zijn er mensen voor wie de opdracht GA TRAINEN niet geldt, maar zij lezen deze column niet. Daar hebben ze geen tijd voor, want ze staan vast en zeker ook nu te trainen!
En tot slot, als je niet één keer een glimlach hebt gevoeld tijdens het lezen: GA TRAINEN!

XDimphy.

P.S. Ik zou het ook leuk vinden om jullie anekdotes of stokpaardjes of andere dingen die je kwijt wilt over Chi neng of Zhineng te lezen. Stuur ze naar Peter, hij helpt om je tekst te stroomlijnen en foutloos te maken.