DocBox / Beter worden (1)

Iemand vroeg me: als je beter wilt worden, vecht je dan tegen je ziekte of geef je jezelf eraan over. Het antwoord is: beide. Je bestrijdt het door erdoorheen te kijken naar de tijd dat je weer gezond bent. En je traint jezelf erin om het beeld van jezelf te zien nadat je deze horde genomen hebt en je beter voelt dan ooit tevoren. Hou dat beeld een paar ogenblikken vast en herhaal dat regelmatig, zeg tien keer per dag. Zo stuur je ‘gezondheids’signalen naar je autonome zenuwstelsel dat hard aan het werk is je weer gezond te maken. Deze methode komt uit de Xing Yi vechtsport – je knalt dwars door je tegenstander door ver voorbij hem te kijken en je kracht op die plek te richten.

Maar je geeft je ook over aan wat er is. Want wat er is, is alles wat je hebt en daar moet je je kracht vinden. Overgave betekent houden van de pijn en het ongemak. Niet als een masochist, maar als iemand die houdt van het mysterie van het leven – zelfs als dat je pijn doet en angst aanjaagt.
Die houding haalt het gif uit de ziekte en maakt het een vriend of een bondgenoot in plaats van een wreker. Natuurlijk word je heen en weer geslingerd tussen allerlei staten: angst, liefde, jezelf genezen zien en jezelf ten onder zien gaan. Maar als je volhoudt, je ademhaling en je lichaam ontspant – want nog steeds is dit jouw leven in al z’n onvoorspelbare en wonderbaarlijke glorie – en vasthoudt aan het beeld van jezelf dat je genezen bent, is er alle kans dat je er goed doorkomt.

Qi sturen naar de zieke delen, is de volgende stap en hoe je dat doet, lees je deel 2.

Ik wens je een fantastische gezondheid en een lang leven.
With love, Steph, the BD

(vertaling Peter Veen – www.qiworks.nl)