Interview Marloes van Reek / Laat de controle maar los…

(Marloes van Reek, 9 augustus 1965, relatie met Paul, samen twee prachtige dochters: Iris 20 en Jinte 17 jaar, doet Chi Neng sinds de gulden naar de euro ging, is ondernemer en werkt met veel plezier als ambulant kapster en geeft lessen in het bewust worden van lichaam en geest, website www.lijfenwijsheid.nl/ en www.haartalent.nl)

Hoeveel jaar doe je al Chi Neng?
In januari 2002 heb ik een eendaagse workshop Chi Neng gevolgd en was diep geraakt. Eerst heb ik een jaar of vijf thuis met cd’s geoefend. Tijdens een burn-out kwam ik bij Noëlle Mertens terecht. Zij was toen net begonnen met lesgeven. Ik was opnieuw diep onder de indruk en ben een driedaagse workshop gaan volgen. Daarna heb ik ook de opleiding gedaan.

Welke oefeningen heb je gisteren gedaan?
In de ochtend en de avond een uur gemediteerd. Gewoon stilzitten en observeren wat er is. Adem, gedachten, gewaarwordingen. Zonder ook maar iets te sturen. Toelaten wat er is.

Hoe is je beleving van de oefeningen in de loop van de jaren veranderd?
Ik was nogal fanatiek. Begon gewoon met 100 wallsquats. Lekker voor de benen. Voor mij was het de uitdaging om er maar 25 te doen. In het begin was ik geraakt door de vorm. Meer van buiten. De schoonheid van de oefeningen ontroerde mij. Later ging ik meer en meer naar binnen. Steeds meer ont-dekken. In iedere oefening kun je zoveel verschillende gewaarwordingen ervaren. Het is altijd weer anders. Als de verveling toesloeg, ging ik weer verder ont-dekken. Het begrip Chi-veld vond ik in het begin lastig.

Nu is mijn beleving van het qiveld verschillend. Het kan de uitstraling van een persoon of een dier zijn. Het kan de sfeer zijn in een ruimte. Of in de natuur. Het ene bos voelt weer anders dan een ander bos.
Ook wat ik uitstraal is per dag verschillend. Afhankelijk van wat er bij mij van binnen gebeurt. En uiteindelijk is dat wat ik buiten mij ervaar ook weer afhankelijk van wat er van binnen gebeurt
Verder ben ik mij bewust van de grote intelligentie, de Dao. Dat van waaruit alles ontstaat. Een sturende kracht. Niet zoals ik het wil. Het veld van genade vind ik daarom ook wel een mooie uitdrukking.

Aan welk inzicht heb je het meest gehad?
Met zachte kracht kom ik tot bloei. Laat de controle maar los.

Waarom ben je Chi Neng en Vipassana gaan doen?
Ik ben Chi Neng gaan doen om dat ik heel wil worden. Delen van mijzelf wil ont-dekken die oorspronkelijk zijn. Achter de complexen liggen verborgen gaven en talenten. Door Chi Neng ben ik zachter geworden. Uit de kramp geraakt. Daardoor kwam er ook van alles los. Leuk en minder leuk.

Een poosje terug heb ik voor het eerst tien dagen lang Vipassana gedaan. Ja, dat is best lang. Het is ook niet handig om daar veel aan te denken als je ermee bezig bent. Ik keek naar de knoppen van een kastanjeboom en wist… als die uit zijn dan ga ik weer naar huis.
Vipassana is een nieuw pad waar ook weer oneindig veel te ont-dekken valt. Bij mij gebeurt er daardoor meer van binnen, daar is een wereld vol gewaarwordingen. Ik vind het een kunst om die gewaarwordingen toe te laten. Niets te sturen. Open te observeren wat er zich in het volgende moment voordoet. En dat is iedere keer anders. Soms zijn er grove gewaarwordingen, een andere keer subtiele. Steeds ook denkt mijn geest wel te weten wat er gaat gebeuren… (de grapjas) maar nee hoor, het gaat nooit zoals ik het wil. Dat is precies waar mijn leven over gaat.

In mij huist een klein dwingelandje dat heel graag alles wil controleren. Ik begrijp dat dwingelandje wel. Ooit voelde zij zich niet veilig en heeft ze zichzelf aangeleerd om vooral de controle te houden. Dit is een van mijn inzichten. Ervaren via mijn lijf is het wijsheid geworden. Dat verandert veel. Ik kan meer loslaten en dat heeft een positief effect op mijn leven. Het was een waardevolle, inspirerende cursus.

Is dat een groot verschil in beleving, elke dag een half uur Chi Neng of 10 dagen Vipassana?
Niet te vergelijken. Als ik tien dagen intensief Chi Neng beoefen, zal ik ook veel ont-dekken. Alleen zijn die faciliteiten er niet in Nederland. De edele stilte tijdens de 10 dagen Vipassana brengt je echt bij jezelf. Geen afleiding, niemand die je hoeft te redden. Je bent even niemand, geen functie of vorm. Ik zag nogal op tegen het dagprogramma met elke dag 10 uur meditatie. Op een gegeven moment geef je je over. Zo ook het lange stilzitten. Twee uur echt zo stil mogelijk, het liefst niets bewegen. Ik vond dat fijn. Alsof ik mezelf ingebakerd had. Contact maken, toelaten wat er is.

Je komt bij je oorspronkelijke natuur door het gewaarworden van je lichaam. In de natuur is alles vergankelijk. Het komt en het gaat. Zo is het ook met de gewaarwordingen. Telkens veranderend. En zo is het ook met het leven. Dat weten we natuurlijk wel vanuit ons hoofd, maar nu ik het fysiek ervaren heb, is het anders. Het voelt als loslaten en is bevrijdend. Mijn creativiteit kan weer stromen. Welke vorm het gaat krijgen weet ik nog niet. Ik vertrouw erop dat zich dat zal ontvouwen.

Heb je iets gemist bij Chi Neng dat je Vipassana bent gaan doen?
Ik wil geen onderscheid maken tussen Chi Neng en Vipassana. Dit is mijn pad en mijn beleving van dit moment. Ik heb een opleiding Jungiaanse psychologie bij Karin Hamaker gevolgd. Daar leer je dat schaduwwerk noodzakelijk is voor het ontwikkelen van je verborgen gaven en talenten.
Schaduwwerk ervaar ik als worstelen met en accepteren van die delen van je zelf die je liever niet wilt ervaren. Maar ja, je zult wel moeten. Want dat proberen tegen te houden is net als een bal onder water proberen te duwen, het kost je veel kracht en uiteindelijk gaat het je nooit lukken.

Mijn boosheid en frustratie kwam ik ook tegen tijdens het beoefenen van Chi Neng. Natuurlijk afgewisseld door de vele fijne momenten. Ik worstelde ook met de intenties. Ik kan wel willen dat ik vredig, gezond en gelukkig ben maar dan zal ik eerst de schaduw moeten erkennen. En zolang ik nog niet verlicht ben, ervaar ik niet altijd vrede, gezondheid en geluk. Sterker nog. Mijn lijf stond uiteindelijk stijf van de spanning omdat ik alles wilde sturen met mijn intenties. Vervolgens was ik dan weer teleurgesteld omdat ik dat fijne gevoel niet kon vinden, enz. enz. Dan sta je in je eentje behoorlijk te tobben in je kamertje. En dacht… ik zal de enige wel zijn.

Met Vipassana ga ik ‘s ochtends en ‘s avonds een uur zitten. Maak contact met wat er is. Probeer mij aan niets te hechten. Gelijkmoedig te blijven. Vipassana geeft mij inzicht in hoe ik in het leven sta. Heel direct krijg ik feedback. Ik voel mij daar goed bij. Geen euforie of teleurstellingen over een goede of slechte meditatie. Toch heb ik het gevoel alsof ik op een dieper spoor loop.

Wat is het belangrijkste dat je de afgelopen jaren geleerd hebt?
Ik heb veel geleerd vanuit verschillende stromingen. De kunst is om weer zoveel mogelijk los te laten en te durven vertrouwen op mijn eigen wijsheid. In het moment, in het hier en nu toelaten wat zich wil ontvouwen.

Voorlopig krijg ik genoeg inspiratie uit de mindfulhoek. Weet je grappig is… ik heb zelf eens wat oefeningen verzonnen. Langzame bewegingen, gestuurd door de natuurlijke ademhaling. Gewoon lekker om je hoofd leeg te maken. Wat denk wat ik zie op Youtube? Dit: klik hier om het ook te zien. Die man heeft gewoon bij mij door het raam staan kijken ;-) Na-aper! Het laat mij zien dat ik gewoon mijn eigen ding kan gaan doen.