Broodje Gezond… of Broodje Slijm?

(Gastcolumn Loed Rakels) Grappig hoe verschillend twee werelden tegen een broodje gezond aankijken. Inderdaad. Een broodje slijm, of zoals mijn leraar professor Li Jie op zijn Chinollands zegt “brotje slem”. Dat is hoe hij een heerlijk Hollands broodje gezond betitelt.

Wij noemen een Broodje Gezond gezond, omdat het naar ons idee toch grotendeels heel gezonde ingredienten bevat: Een broodje (bruin natuurlijk), besmeerd met boter, een blaadje sla, plakjes tomaat en komkommer, Hollandse kaas, eitje en ach, met al die gezonde dingen mag er best een beetje mayo op. Zeker als we er een groot glas koude melk bij drinken. Waarom zou dit nou niet gezond zijn?

De Chinezen geven traditioneel veel aandacht aan voeding. We worden namelijk geboren met een bepaalde hoeveelheid pre-natale Essentie (Jing) die we in de loop van ons leven verbruiken. De enige manier waarop we de snelheid van verbruik van Jing kunnen beinvloeden is een gezonde leefstijl. Hieruit volgt de zogenaamde post-natale Essentie. Goede voeding is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Als een Chinees je een tijdje niet heeft gezien, is het eerste wat hij vraagt: Nǐ hǎo ma? Chī le ma? (Hoe gaat het? Heb je gegeten?).

Je zou je het menselijk lichaam als een motor kunnen voorstellen. Als je daar de verkeerde brandstof ingooit, dan komen er zwarte roetwalmen uit de uitlaat. Ditzelfde gebeurt ook in ons lichaam. Chinees gezien is de Milt verantwoordelijk voor een goede vertering van ons voedsel. Dit is niet letterlijk het orgaan dat wij als de milt kennen, maar het staat symbool voor de functies die de Milt Chinees gezien moet vervullen. Een van de belangrijkste is een goede transformatie van voeding. Als de milt deze taak niet goed uitvoert, dan ontstaan er ‘zwarte roetwalmen’ die damp- en slijmvorming in het lichaam geven.

Damp geeft een zwaar gevoel in het lichaam of een wattig gevoel in het hoofd, het geeft vaak ook darmklachten. Als het zich verdikt krijg je slijmvorming. Slijm kan zich overal in het lichaam manifesteren en allerlei klachten en ziektes genereren, tot aan kanker toe. Nu zijn er bepaalde voedingsmiddelen die een sterke damp- en slijmvorming hebben.
De belangrijkste zijn:

 • melkprodukten zoals melk, boter kaas, yoghturt, etc.
 • rauwkost, want planten hebben dikke celwanden die eigenlijk kapot gekauwd moeten worden om makkelijk verteerbaar te zijn (dat is wat koeien de hele dag doen)
 • overmaat aan suiker
 • vet
 • koud eten en drinken in het algemeen
 • witmeel produkten
 • Wij westerlingen houden ervan om dingen tot de kleinste molecuul uit elkaar te trekken en op basis van een bepaalde hoeveelheid vitaminen en mineralen te bepalen of iets gezond is. Chinezen kijken juist naar het gehele product en wat voor effect dat op het lichaam heeft.

  Nu is niets per definitie gezond of ongezond. Je moet altijd goed kijken voor wie en wanneer en welke conditie deze persoon heeft. Coca Cola kan je leven redden, mits je het op het juiste moment inneemt. Ook met een broodje gezond is niets mis. En als u het eet, geniet er dan vooral van. Maar wellicht heeft u tijdens het kauwen voortaan toch een ander gevoel bij een broodje gezond. Zeker na het lezen van de volgende alinea, die een Chinese bewerking van de tweede alinea in dit verhaal geeft.

  Wij noemen een Broodje Gezond gezond, omdat het naar ons idee toch grotendeels heel gezonde ingredienten bevat: Een broodje (bruin natuurlijk), besmeerd met slijm, een blaadje slijm, plakjes slijm en slijm, Hollands slijm, eitje en ach, met al die gezonde dingen mag er best een beetje slijm op. Zeker als we er een groot glas koud slijm bij drinken. Waarom zou dit nou niet gezond zijn?

  Loed Rakels – www.centrumvoorchinesegeneeswijzen.nl/


  Loed Rakels heeft al meer dan tien jaar een praktijk voor Chinese Geneeswijzen in Meppel. Daarnaast is hij als docent betrokken bij Academie Qing-Bai (www.Qing-Bai.nl) en het Classics Research Institute (www.tcmclassics.org). Jaarlijks reist hij naar China om nog verder te leren. De komende tijd kun je meer interessante tips en verhalen van hem verwachten. Heb je een vraag? Mail dan naar post@qiworks.nl.