Oefen je aandacht met het laatste stukje zeep

Las eens ergens dat een beroemde qigong grootmeester een mus op zijn vinger kon laten blijven zitten. Onvrijwillig. Want steeds als het beestje iets door z’n poten zakte om te gaan vliegen, bewoog hij zijn hand zo dat de mus zich niet kon afzetten.
Moest daar even aan denken toen ik net stond te douchen, want het is een voorbeeld van attent zijn en reageren op de allerlichtste druk. Nou had ik geen musje of ander vogeltje mee onder de douche, maar wel een stukje zeep van misschien nog een paar millimeter dik. Zo’n reststukje dat je eigenlijk de vorige keer al weg had willen gooien, maar nu toch nog een keer gebruikt omdat er niks anders voorhanden is. Dat schilfertje zeep bewoog ik over mijn huid om me lekker in te zepen. Als ik me goed concentreerde, ging dat prima en bleef het zeepje keurig onder mijn licht gebolde handpalm. Maar zodra mijn aandacht ook maar even afdwaalde, viel het stukje zeep subiet op de vloer. De moraal van dit verhaal: een laatste restje zeep onder je hand is een geweldig middel om je aandacht te oefenen. Aanbevolen.

Plezier!
Peter Veen – post@qiworks.nl

PS Oefen gerust met een nieuw stuk zeep als je geen restje hebt. Als je niet gefocust bent, ligt ook dat geheid regelmatig op de badkamervloer.