Het meesterspel

Een jaar of 20 was ik en helemaal weg van het boek het Meesterspel. Omdat iemand me vroeg ‘wanneer het allemaal begonnen was’ dacht ik eraan terug. In een opwelling besloot ik het te gaan zoeken. In het Nederlands vond ik eerst niet veel, maar zoeken op Master Game gaf me de naam van de auteur en daarna vond ik zowaar een 2e handsboekenwinkel die het had liggen. Het boek kwam per post. In veel slechtere conditie dan de verkoper had beweerd, opengevouwen in een envelop en stinkend naar rook. Oude rook uit de jaren ‘80 en da’s logisch want in die tijd rookte je. Toen ik het boek nieuwsgierig bekeek, zag ik een naam op het titelblad van een eerdere eigenaar van het boek. Even vroeg ik me af of ik haar kan kennen (Hilma Knol), maar zo klein is de wereld nou ook weer niet ;-)

In een vloek en een zucht heb ik het Meesterspel opnieuw gelezen. En ik vond het opnieuw interessant. Want de vragen die hij beantwoordt zijn nog steeds actueel: wat is bewustzijn, hoeveel niveaus zijn er, wat is echt belangrijk in je leven, via welk levensspel bereik je dat, kies je het Molochspel, Haantje de voorste, Zwijn aan de trog, Geen spel, het Huisvadersspel, het Kunstspel, het Wetenschapsspel, het Religiespel of het Meesterspel? Natuurlijk is de vraag stellen ook het antwoord geven. Want er is meer dan geld, macht en genot. Dat levert je uiteindelijk niks op. Alleen het meesterspel is goed genoeg en geeft je een interessant en spiritueel leven, ‘kosmies bewustzijn’ én een goed en zinvol sterven.
Nee, ik zeg niet dat je het lezen moet. Maar het is nog steeds een bijzonder boek. Vanuit verontwaardiging geschreven als een persoonlijk document en in die tijd absoluut mindblowing. Verwacht van mij geen objectief oordeel, maar ik weet zeker dat het boek mij – en veel anderen uit die tijd, want iedereen las het – stevig heeft beïnvloed. Net als Zen Zin – Zen Onzin en de boeken van R.D. Laing. Maar dat terzijde. Het Meesterspel koop je 2e-hands en doorrookt voor 2 euro. Leuk voor een middagje in de zon aan het strand of in de tuin.

Een Engelse samenvatting van the Master Game staat online: http://www.livereal.com/spiritual_arena/spiritual_members/master_game.htm

Plezier!
Peter Veen – post@qiworks.nl

Het Meesterspel – Handboek voor bewustzijnsverruiming
Robert S de Ropp
ISBN 90 6019 170 6