OKH / Minimumeisen Level 1 en 2

Pang Laoshi heeft steeds opnieuw gezegd dat het belangrijkste voor ons (leerlingen) is dat we met beide voeten op de grond blijven. Hoeveel levels je kent is niet van belang, wel dat je eerlijk bent tegen jezelf over hoe goed je een level beheerst. Hij heeft zelfs de minimum vereisten vastgesteld.

De eisen voor level 1
1. voelen dat de omgeving samentrekt en expandeert tijdens de push-pull
2. de hand van iemand achter je rug voelen door licht heen en weer te bewegen (die iemand mag niet aan qigong doen en niet te dichtbij staan)
3. het openen en sluiten van je lichaam volledig kunnen sturen
4. de beweging van qi in en uit je lichaam registreren en buitenzintuiglijke waarneming ontwikkelen (deze optie is facultatief).

De eisen voor Level 2
1. met je ogen dicht de hele oefening juist uitvoeren
2. bij iedere oefening de veranderingen van de qi in je lichaam voelen en/of de vaardigheid ontwikkelen om in jezelf te kijken.

Het is niet echt slim om met level 3 te beginnen als je level 1 en 2 nog niet voldoende beheerst. In level 3 werk je met je organen. Dat geeft serieus andere bijeffecten dan spierpijn of vermoeidheid. Je organen zijn direct verbonden met je emoties. Dus als je er nog niet aan toe bent, kun je flinke emotionele en fysieke problemen over jezelf afroepen. Zelfs een hartaanval zou het gevolg kunnen zijn.

Voor je aan level 3 begint moet je een goede basis hebben. Een van de elementen daarbij is een lenig middel. Daardoor krijg je een groter reservoir lichamelijke qi en het helpt om je emoties stabiel te houden. Veel 3CM doen is daarvoor heel goed.
Verder moet je bewust werken aan je emoties. Je moet in staat zijn je de hele dag kalm en ontspannen te voelen.

Ik vind dat zolang je niet aan de eisen voldoet van level 1 en 2 het absoluut onverstandig is om te beginnen aan level 3. De bedoeling van Zhineng (of Chi Neng) is dat je je ware zelf ontdekt (zi wo). Dat kun je met iedere reeks Zhineng-oefeningen bereiken.

Have fun.
Ooi Kean Hin

(Samengesteld en vertaald door Peter Veen met toestemming van Ooi Kean Hin.)