Herinner jezelf aan wat je wilt bereiken

Veel oefeningen hebben pas echt effect als je ze de hele dag door doet. Bijvoorbeeld je houding verbeteren door je kin iets in te trekken en je kruin uit te duwen, of extra ontspannen door vrij en diep adem te halen, of boosheid, verdriet en stress op te ruimen door je solar plexus te ontspannen. Maar je moet er natuurlijk wel aan denken. Want hoezeer je je ook voorneemt om het de hele dag te blijven doen, even makkelijk vergeet je het weer. Uren en uren later schiet het dan ineens door je hoofd dat je er helemaal niet meer aan gedacht hebt. Jammer, maar het is gewoon hartstikke lastig om jezelf regelmatig dingen te laten herinneren. Wat zou helpen is iemand die dat op gezette tijden voor je doet. Of een wekker die afloopt. Of een telefoon die op vaste tijden rinkelt.
Dat kan.

Er is een app voor je Android-mobiel (helaas niet voor iPhone en Windows) die op regelmatige tijden een gong laat horen. Je kunt instellen hoe vaak die gong klinkt – van elke 15 minuten tot elke 4 uur, ook kun je de begintijd en de eindtijd instellen zodat je ‘s nachts of tijdens je werk niet gestoord wordt. Als je die app downloadt, ben je al een heel eind. Alles wat je dan nog hoeft te doen, is als je de gong hoort even tijd nemen om je te herinneren wat je bereiken wilt. En het te doen natuurlijk.

De app is ontwikkeld door mindful-apps.com om je te helpen je aandacht (mindfulness) te ontwikkelen. Volgens de tekst op het startscherm stel je jezelf als je de gong hoort de vraag: ‘wat ben ik eigenlijk aan het doen en hoe voel ik me daarbij?’ Want volgens de Boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh is dat een effectieve manier om mindfulness te ontwikkelen. Dus als je nog geen doel had, dan kun je ook die route volgen.

Ik gebruik de app om me eraan te herinneren een goede houding aan te nemen: onderrug ontspannen, nek iets naar achteren, kruin omhoog en dan diep en ontspannen ademhalen. Dankzij de app in ieder geval 12x per dag.
Je vindt de app Mindfulness Bell via play.google.com.

Plezier.
Peter Veen – post@qiworks.nl