Boek / Patricia van Walstijn – Qigong Lifestyle

Ben je van plan Chi Neng Qigong te gaan leren? Dan ben je een bevoorrecht mens ;-). Chi Neng Qigong is een prachtige methode die je fysieke, emotionele en mentale gezondheid bevordert. Gelukkig zijn er inmiddels op elk niveau voldoende boeken die uitleggen wat het precies is en wat je ermee kunt bereiken. Toen ik er eind 2006 mee begon, was dat heel anders. Toen waren er drie boeken met vooral een beknopte uitleg van de techniek – twee ervan Engels. Ook waren ook nog relatief weinig instructeurs, dus in die tijd moest je veel meer alles zelf ontdekken. Nu zijn er prima boeken voor beginners én gevorderden waarin de techniek, achtergronden en filosofie helder beschreven worden. En er zijn meer dan 170 instructeurs, dus eigenlijk overal kun je Chi Neng Qigong leren, ook bij jou in de buurt. Dat even vooraf.

Een lintje
Chi Neng Qigong is in 1998 vanuit China naar West-Europa gebracht door – vooral – Patricia van Walstijn. Om deze zeer effectieve qigong-methode te verspreiden heeft ze het Chi Neng instituut opgericht. Daar kun je workshops volgen -net als bij de instructeurs- en er is een prima opleidingspoot voor wie zelf les wil gaan geven. Daarnaast haalt het instituut ook regelmatig Chinese leraren naar Nederland om inhoud, techniek en beleving te verdiepen. Patricia verdient wat mij betreft daarvoor ooit nog een lintje.

Qigong in je dagelijks leven
Deze week heeft Patricia haar derde boek over Chi Neng Qigong uitgebracht. Het boek heet Qigong Lifestyle en het is samengesteld uit prettig leesbare teksten, interessante bij-vertellingen, een aantal oefeningen die je thuis kunt uitvoeren (basishouding, la qi, sway la qi, lift qi up, craneswalk en spinecurling & rotating) en een inleiding van Tijn Touber. De vormgeving is licht en luchtig en sluit aan bij lifestylebladen als Flow en Happinez. Maar er is wel degelijk diepgang, want het boek vertelt eigenlijk alles wat je nodig hebt om qigong in je dagelijks leven toe te passen. Dat is belangrijk, want als je echt wilt dat qigong je leven verbetert, moet je het 24/7 in je leven integreren. Het eerste hoofdstuk over de achtergronden wil me op de een of andere manier niet pakken, maar de andere hoofdstukken heb ik geboeid uitgelezen. Misschien dat er in de volgende druk ruimte is voor een index erin zodat terugzoeken wat makkelijker is en een lijst met bronnen zodat je de materie ook kunt verdiepen.
Het beste en belangrijkste deel van het boek vind ik de hoofdstukken waarin uitgelegd wordt hoe je in harmonie met jezelf leeft, balans in je dagelijks leven brengt en innerlijke rust vindt. Patricia doet dat aan de hand van de drie dantiens – de energiecentra in buik, borst en hoofd – die volgens de Chinese kijk op het leven ons lichaam, onze emoties en ons denken van energie voorzien.

Ja…
Als je dat wat abstract vindt… je leest over yin en yang, over hoe je energie krijgt en verliest, hoe je een intentie zet, over gezond eten, de vijf waarden die je leven op een hoger plan brengen, hoe je omgaat met emoties, hoe je rust in je hoofd krijgt en hoe je vitaal ouder wordt.
En vergis je niet, je kunt Chi Neng Qigong een dik kwartier per dag doen als dagelijkse onderhoudsbeurt, maar voor wie meer wil is het ook een intensieve training die leidt naar gezondheid, een ontspannen manier van leven en ‘verlichting’. Ja, ik had dit boek graag willen hebben toen ik met qigong begon.

Plezier.
Peter Veen – post@qiworks.nl

Patricia van Walstijn, Qigong Lifestyle
ISBN 978 90 00 31061 6, prijs 25,00
O.a. te bestellen via www.chineng.nl