Boek / Annemarie Postma – De helende kracht van acceptatie

Oke, ik geeft het toe. Ik had last van een vooroordeel. Had een beeld van een mooie vrouw in een rolstoel die zo nodig ook wat moest schrijven over innerlijke vrede, geluk, gezondheid en succes. Ik ken Annemarie Postma een beetje van Twitter waar ze als ‘zweefteef’ een tijdje nogal actief in de weer was met ‘hufter’ Jan Dijkgraaf. Dat is ook een boek geworden met de titel De zweefteef en de hufter. Maar ik dwaal af.
In een weekje verlate vakantie heb ik een eerder boek van haar gelezen met de titel ‘De helende kracht van acceptatie’. Ja, aangenaam verrast. Dat kan je wel zeggen.
Of ik het overal mee eens ben, doet er eigenlijk niet toe. Er staat voldoende stof in tot overpeinzing. Dat is belangrijker dan een boek lezen waarbij je alleen maar ‘ja’ zit te knikkebollen. Want ze zegt onder andere… (mijn vertaling)
– alle stromingen en alle goeroes die je ergens naartoe willen brengen, gaan ervan uit dat je nu niet goed genoeg bent, dat er later meer te halen is als je maar dit of dat doet
– en dat is onzin
– je bent prachtig zoals je bent, je hoeft aan jezelf niets te veranderen, je moet alleen dat idee willen omarmen en accepteren
– ziek en gezond zijn aanduidingen die wij bedacht hebben, dat concept moet je loslaten, het enige waar het om gaat is dat je ziel iets leert van de situatie zoals die nu is
– een half uur per dag positief mediteren werkt niet als je onderbewuste de rest van de dag negatief denkt (en vaak is dat zo)
– zolang je zoekt ben je niet in het hier en nu, en dat is de enige plek waar je in contact bent met je scheppende kern
– je trekt aan wat je bent, niet wat je denkt of wilt, dus je begint met je gelukkig te voelen als je gelukkig wilt worden
– het universum is je goed gezind dus ontspan in hoe je nu bent, accepteer dat en geef je over

Dit is geen samenvatting van het hele boek, want er is veel meer. Maar misschien dat deze stellingen je helpen beslissen of je het wel of niet wilt lezen. In het boek zijn interviews verwerkt met Lynne McTaggert, Eric Pearl, Joe Dispenza, William A. Tiller en Gregg Braden. Dat vind ik soms wat verwarrend, want ik weet niet altijd of Annemarie zelf aan het woord is of een van deze geïnterviewden. Maar ik heb het boek in ieder geval met plezier uitgelezen en het is 100% integer. En Annemarie… sorry voor het vooroordeel.

Tot slot nog dit. Je kent het vast dat je iets bereikt hebt, iets afgemaakt hebt, een prestatie geleverd hebt en je dan heel even heerlijk voelt. Je zou kunnen denken dat dat komt omdat je iets succesvol hebt afgerond. Maar zegt Annemarie Postma… “Je voelt je niet fijn omdat je je doel bereikt hebt, maar omdat je tijdelijk uit het moeten en streven bent.”

Plezier!

Annemarie Postma – De helende kracht van acceptatie
ISBN 9789022998618