Slechte adem

(Gastcolumn Loed Rakels) Een poos geleden keek ik naar het programma Dit Is Mijn Lijf. RTL4 omschrijft dit programma op haar site als volgt: Heb je een medisch probleem waar je erg mee zit? Schaam je je voor je aandoening? In Dit Is Mijn Lijf geven twee huisartsen een consult. Ieder probleem is bespreekbaar!

Ik blijf het typisch vinden dat mensen met hun gênante klachten niet naar de huisarts durven, maar wel op tv voor een miljoenenpubliek met de billen bloot gaan.

Maar goed. Waar ik het eigenlijk over wil hebben is de mevrouw die in deze uitzending een oplossing zocht voor haar slechte adem. Zij had daar last van sinds ze medicijnen was gaan slikken voor een niet nader genoemde aandoening. De arts deed niks met die opmerking en bekeek haar mond, tanden en keel om te zien of er wellicht ontstekingen waren. De patiënte gaf opnieuw aan dat er volgens haar een verband lag tussen haar slechte adem en haar medicatie, maar de huisarts stuurde haar door naar de tandarts omdat ze een vrij dik tongbeslag had. De tandarts constateerde hetzelfde en adviseerde haar om een paar maal per dag haar tong te schrapen.

Toen stond ik zelf bijna met mijn billen bloot, want hier zakte mijn broek echt van af. Ten eerste omdat de arts en de tandarts de opmerkingen van de patiënte over haar medicatie volledig negeerden. En ten tweede omdat de huisarts en de tandarts zich niet afvroegen waar dat dikke tongbeslag vandaan kwam. Want volgens mij ligt het voor de hand dat dit wel degelijk met de medicatie samenhangt.

Tongdiagnose binnen de Chinese Geneeswijzen een belangrijk onderdeel van de gehele diagnose. De tong is het lichaamsdeel dat zich half binnen en half buiten het lichaam bevindt. Door naar de tong te kijken, kunnen we dus een beetje in het lichaam gluren. Waar kijken we dan naar?

De vorm is belangrijk, maar ook kleur, vochtigheid, gestuwde venen aan de onderzijde, tandafdrukken, barsten, en ook het tongbeslag is zeer essentieel. Het tongbeslag zegt in eerste instantie iets over de kwaliteit van de maag-qi. De maag ontvangt voedsel en drank en start het zogenaamde ‘rottings- en rijpingsproces’. Als dit niet goed gebeurt, ontstaat er damp- en slijmvorming en dit slaat als beslag neer op de tong. Als het beslag wit is, ligt er koude aan de basis. Is het beslag geel (of in extreme situaties zelfs zwart), dan is er hitte in het spel. Het opvallende van hitte in het lichaam is dat dit meestal gepaard gaat met sterke geur. Denk maar aan een afvalcontainer. In de zomer ruikt deze veel sterker dan in de winter.

Bij mensen die chemo-therapie ondergaan is dit vaak heel duidelijk zichtbaar. In de loop van de weken zie je in een rap tempo de kwaliteit van maag en darmen achteruit gaan en tegelijkertijd het tongbeslag steeds dikker worden. Gelukkig kun je dit proces met Chinese kruiden effectief ondersteunen en de bijwerkingen verlichten.

Zo zou ook de mevrouw van Dit Is Mijn Lijf zeker geholpen zijn als er even met haar mee werd gekeken naar de oorzaak van haar probleem. Een veelgehoorde klacht van patiënten in mijn praktijk is dat Westerse artsen te veel focussen op de symptomen en te weinig op de onderliggende oorzaak en op de mens als geheel.

Denk bij een slechte adem dus in eerste instantie aan een probleem in de maag. Het kan veroorzaakt worden door medicijnen, maar wellicht ook door slecht voeding. Vooral gefrituurd voedsel kan al snel een probleem als dit veroorzaken. Een tip. Mosterd helpt bij de vertering van vet. Vandaar dat het zo fantastisch combineert met… bitterballen.

Loed Rakels – www.centrumvoorchinesegeneeswijzen.nl/


Loed Rakels heeft al meer dan tien jaar een praktijk voor Chinese Geneeswijzen in Meppel. Daarnaast is hij als docent betrokken bij Academie Qing-Bai (www.Qing-Bai.nl) en het Classics Research Institute (www.tcmclassics.org). Jaarlijks reist hij naar China om nog verder te leren. De komende tijd kun je meer interessante tips en verhalen van hem verwachten. Heb je een vraag? Mail dan naar post@qiworks.nl.