OKH / Elke dag een half uur 3cm

Het is me opgevallen dat veel qigongleraren (zo niet de meeste) in Europa minder dan een half uur per dag oefenen. Ik zou graag stimuleren dat dat meer wordt. Als je niet genoeg oefent, heb je als instructeur na een aantal weken simpelweg niks meer te vertellen aan je cursisten. Verdieping is ook nodig om cursisten te kunnen begeleiden in de ervaringen die hun qigong-oefeningen met zich meebrengen. Als instructeur moet je daarom elke dag tenminste een half uur de 3cm doen – en dan natuurlijk correct uitgevoerd. Plus de andere oefeningen waar je mee bezig bent of die je wilt verdiepen. (Voor patiënten, is de LQU de belangrijkste oefening.) Dat half uur is echt het minimum. Als je verder wilt komen, moet je meer doen. Wat dat betreft werkt qigong net als sport, je bereikt alleen iets als je veel en intensief oefent.
Voor je eigen ontwikkeling als instructeur is de 3cm de belangrijkste oefening, want met die oefening doe je de meeste ervaring op met qi. Al na twee weken elke dag een half uur lang de 3cm doen, merk je daarvan de effecten.

Have fun!
HYLT
Ooi Kean Hin

(Samengesteld en vertaald door Peter Veen met toestemming van Ooi Kean Hin.)