Maak je leven leuker

Of je leven leuk is, heeft vooral te maken met je eigen instelling. Als je alles niks vindt, is het ook niks en zal het nooit wat worden. Als je blij bent met wat er nu al is – en dan mag je best wensen dat het nog veel beter wordt – heb je op z’n minst een positieve instelling. Dat maakt het voor anderen aantrekkelijker om met je om te gaan en leuke of interessante dingen komen daardoor eerder op je pad.
Prettig leven begint dus met zoveel mogelijk genieten van dit moment en dat lukt alleen maar als je ook kunt en durft te genieten van jezelf. Want als je jezelf een zeikerd vindt, een zeurpiet, onaantrekkelijk en niet de moeite waard, dan straal je dat uit. Iedereen ziet het aan je en reageert op je alsof je echt een zeikerd en een onaantrekkelijke zeurpiet bent die niet de moeite waard is.

Dus je kunt jezelf maar beter aardig, lief, vrolijk en best de moeite waard vinden. Pas dan kun je ook anderen aardig vinden. Pas dan vinden anderen dat ook van jou. Lastig? Ja, vaak wel. Maar gelukkig is er een hele simpele methode om jezelf te leren waarderen. In één zin gezegd is dat: met een warme glimlach naar jezelf kijken. Dat doe je door je aandacht naar je buik te laten zakken en tegelijk de focus in je voorhoofd wat los te laten. Dat geeft ontspanning en in die ontspanning maak je een glimlach in je buik. Die laat je steeds groter en breder en warmer worden, tot je buik en je borst lekker warm zijn en de glimlach ook je mond bereikt. (Met zo’n stralende lach wordt het sowieso een heerlijke dag.) Dat gevoel probeer je de hele dag vast te houden en als je merkt dat je het kwijt bent, zoek je het gewoon weer op.

Als je jezelf op die manier aardig vindt en waardeert, breng je die warme glimlach als vanzelf ook naar buiten. Op dezelfde warme manier kijk je dan naar de mensen om je heen. Dat maakt jou, de mensen in jouw omgeving en zelfs de wereld om je heen een stuk gezelliger, vrolijker en leuker.

Plezier!

(Kevin Ayers – een bescheiden popheld uit de jaren ‘70 die ook op de eerste elpees van de toen legendarische band Soft Machine meespeelde, zong: ‘and I’m talking just as much to myself as I am to you’. Dat zinnetje hoor ik vaak in mn hoofd als ik dit soort dingen opschrijf. Dus voor alle duidelijkheid, ik schrijf dit soort dingen allereerst voor mezelf! En wie weet, heb jij er ook wat aan :-)

Peter Veen – post@qiworks.nl