Baat het niet dan schaadt het wel

qt-bigmac(Gastcolumn Loed Rakels) Het een-kindbeleid in China leidt soms tot merkwaardige situaties. Ouders hebben alles over hun enige kind. Sober, maar goed en gezond eten nam altijd een belangrijke plek in, maar in het rap kapitalistisch wordende land, schieten de McDonalds als paddestoelen uit de grond. Ook arme ouders nemen hun verwende zoon (er is een overschot aan jongens, nog een nare bijwerking van dit beleid) graag mee naar het hamburgerparadijs. Ze hebben net voldoende geld om voor hun kind een Big Mac en een Cola te kopen en kijken zelf met lede ogen toe hoe hun als maar vetter wordende zoon zichzelf vol stopt. Zelf bijten ze op een houtje omdat ze niet genoeg geld hebben om ook voor zichzelf iets te kopen. Maar ze hebben het graag voor hun enige telg over. Niets is te veel voor hun enig kind.

In mijn praktijk schrijf ik vaak Chinese kruiden voor. Soms reageren mensen daarop door te zeggen “Ach, baat het niet, dan schaadt het niet”. Maar dat hebben ze mis. Dat is absoluut niet waar. Daarom herhaal ik het hier nog maar een keer: Niets is per definitie gezond of ongezond. Of iets vergif of medicijn is, wordt niet bepaald door het kruid, maar door de conditie van de persoon die het inneemt. Het gaat dus om de interactie. Dit geldt voor kruiden, maar ook voor voeding, supplementen en Westerse medicatie.

Iedereen zal beamen dat Cola niet bepaald een gezond voedingsmiddel is. Toch kan het in sommige situaties misselijkheid verlichten. In dit geval zou je Cola als medicijn kunnen zien. Tomaten daarentegen staan bekend als erg gezond. Maar mensen met een allergie voor planten van de nachtschade-familie (waar de tomaat onder valt) kunnen na het eten van een tomaat huiduitslag, ademhalingsproblemen, darmkrampen of in ernstige gevallen zelfs een shock krijgen. Voor hen is een tomaat dus vergif.

Ook belangrijk is de dosering. Als je algehele conditie goed is, is er op zich niets mis een Big Mac (nou, heel af en toe dan), paaseitjes of een glaasje wijn. Maar meestal gaat het fout met de dosering. Mijn leraar professor Li zegt altijd: “The secret of the formula is in the dosage of the herbs”. Dus zelfs een natuurlijk medicijn, door de beste arts op maat voor je gemaakt kan als je er teveel van inneemt schadelijk voor je zijn. Dus wat die dikke Chinese zoon betreft: hoogst waarschijnlijk een verkeerde dosering Big Mac!

Loed Rakels – www.centrumvoorchinesegeneeswijzen.nl/


Loed Rakels heeft al meer dan tien jaar een praktijk voor Chinese Geneeswijzen in Meppel. Daarnaast is hij als docent betrokken bij Academie Qing-Bai (www.Qing-Bai.nl) en het Classics Research Institute (www.tcmclassics.org). Jaarlijks reist hij naar China om nog verder te leren. De komende tijd kun je meer interessante tips en verhalen van hem verwachten. Heb je een vraag? Mail dan naar post@qiworks.nl.