Weg met de stress

(Gastcolumn Ingrid van Steenwijk – China) Het trainen van je mind, van je bewustzijn en karakterontwikkeling zijn key-practice in Qigong. Je kan dus elke activiteit in je dagelijks leven gebruiken om je Gong Fu (vaardigheid) te trainen. En dan kom je al snel aan je 30 minuten Mindfullness per dag.

Toch is ook “gewoon” oefenen erg belangrijk om te doen. Want je kan nog zo’n mooi ontwikkeld karakter hebben en moeiteloos “in het midden” blijven, als je iets in de wereld wilt zetten dan is kracht ook belangrijk. De volgende oefening vind ik zelf heel plezierig ook al kan de oefening zelf pijn doen. Probeer ‘m eens uit zou ik zeggen.

Eerst een bodyscan
Zet je voeten naast elkaar, je voeten stevig geworteld in de grond. Sta rechtop. Je armen hangen op een natuurlijke manier naast je lichaam. Trek nu je perineum (het zachte gedeelte tussen anus en schaamstreek) naar binnen en omhoog. Stel je voor dat er van je perineum een vrijwel onzichtbaar maar wel heel stevig lijntje naar je kruin loopt. Als je dan je perineum naar binnen trekt, duw je met datzelfde perineum je kruin een beetje omhoog. Waarschijnlijk trek je dan al automatisch je kin iets in maar als dat niet zo is… trek je kin in. Je staartbeen wijst naar beneden en je hele ruggengraat is op een natuurlijk manier recht, Als je voor je gevoel heel erg op je hielen staat, dan klopt dat en moet je vooral zo blijven staan.

Staar rustig voor je uit en knipper niet met je ogen. Trek nu geleidelijk je blik naar binnen, naar het midden van je hoofd. Sluit rustig je ogen. Ontspan de binnenkant van je hoofd, de binnenkant van je nek, je schouders en je armen, je borst, je bovenrug, je buik, je onderrug, je heupgewrichten, je benen en je voeten.

Een paar tips. Ontspannen betekent niet slap. Je blijft dus in de actieve houding staan zoals die hierboven is beschreven. Verder sta je stil want ontspannen doe je met je mind. Tijdens de oefening scant je met je mind je hele lichaam van boven naar beneden en waar je spanning tegenkomt, geeft je de opdracht dat deze spanning verdwijnt en gaat daarna rustig verder met scannen. Ontspannen is in dit kader dus niet allerlei lichaamsdelen losschudden. En het hoeft ook geen uren te duren. Een gemiddelde scan kost een minuutje of 5.

Daarna je ademhaling regelen
Klaar? Richt dan je aandacht op je ademhaling. Breng je aandacht in je onderbuik, tussen je navel en je onderrug. Stel je voor dat daar een soort luchtbedpomp zit. Een kenmerk van een luchtbedpomp is dat de lucht eruit gaat als je hem indrukt en dat lucht aangezogen wordt als hem loslaat. Dit kan ook in je buik. Van binnenuit maak je je buik groter en daardoor wordt er lucht aangezogen. Op het moment dat je je buik kleiner maakt (indruk), ontsnapt er lucht. Concentreer je hierbij op het proces in je buik en laat je ademhaling op een natuurlijke manier volgen. Als je deze ademhaling een tijdje volhoudt, kan het zijn dat je hele lichaam een grote in- en uitademing wordt. Dat is de bedoeling van deze manier van ademhalen. Mocht je heel erg gaan hoesten of kuchen. Gewoon doorgaan met ademhalen, want dat zijn blokkades die oplossen.

De voorbereiding voor de oefening is hiermee klaar. Je staat actief ontspannen en je aandacht is in je buik, bij je ademhaling. Maak nu even heel bewust contact met de wereld buiten je en stel je voor dat dit een groot energieveld is dat je draagt. Stel je ook voor dat er geen binnen en geen buiten bestaat. Je gaat helemaal op in dat veld. Als je dat gevoel goed in je buik hebt geplant (terwijl je rustig doorgaat met ademhalen) kan de oefening beginnen.

Dan de oefening
Breng je armen zijwaarts omhoog tot schouderhoogte. Schouderhoogte betekent dat je ellebogen en schouders (die wel ontspannen omlaag wijzen) op een lijn zijn. Gebruik zo weinig mogelijk spierkracht. Stel je voor dat je armen door een golf omhoog getild worden en dat ze op die golf lekker ontspannen blijven drijven. Je onderarmen zijn dan vaak iets hoger. Flex je handen omhoog en duw je handpalmen stevig uit. De kracht komt hierbij van binnenuit. Alsof er vanuit je buik via je borst en je armen een laserstraal je handpalmen naar binnenuit naar buiten duwt.

Blijf een tijdje lekker uitduwen. Start met een minuutje of 10 en bouw dit uit. Zet een kookwekker voor je neus. En ja, je armen en schouders kunnen zeer doen en gaan trillen. Besteed er geen aandacht aan. Houd je armen hoog, concentreer je op je ademhaling, blijf duwen en ervaar wat er dan gebeurt. De oefening heet Pushing the mountain dus je bent letterlijk bergen aan het verzetten.

Breng je armen na 10 minuten (of langer) rustig naar beneden en laat ze lekker hangen. Laat ze niet abrupt vallen. Blijf even zo staan. Stel je dan voor dat je een strandbal oppakt tussen je handen en breng die strandbal je boven je hoofd. Dan ploft de bal en een plens water (energie) spoelt je lichaam van boven naar beneden schoon. Je handen volgen de beweging en je brengt ze omlaag, voor je gezicht langs, voor je buik langs, tot naast je lichaam. Dan pak je een nieuwe bal en je herhaalt de beweging. Na drie of vier keer leg je je handen op je buik en blijf je nog even zo staan. Open je ogen en ga verder met waar je mee bezig was.

Als je deze oefening vaker doet, merk je dat spanning in je schouders verdwijnt. Ook komt er meer ruimte in je borst. Maar het belangrijkste: je wordt er ook lekker kalm van. Het is een uitstekende stressregulator.

Have fun. Ingrid van Steenwijk


qt-ingridIngrid traint een half jaar lang in China bij een aantal Zhineng Qigong Teachers en houdt een blog bij over wat ze meemaakt en leert. Ook deze oefening is daarop te vinden. Volg haar avonturen via http://www.ingridvansteenwijk.blogspot.nl/.
Heb je een vraag? Mail dan naar post@qiworks.nl.