Stop dat gezeur in je hoofd

Veel dingen waar je mee zit, kun je niet veranderen. Ook het ermee bezig zijn, levert vaak helemaal niks op. Hetzelfde geldt voor de vragen waar je jezelf mee kwelt: of je het wel goed doet, wat de toekomst brengen zal, wat je vroeger allemaal fout gedaan hebt, waarom iemand voor jou niet bereikbaar wil zijn, waarom iemand wegegaan is… Natuurlijk, als je er iets aan doen kunt, moet je dat doen. Snel en doelgericht. Maar als dat niet kan en je bent moe van al dat gezeur in je hoofd, van dat stemmetje dat voortdurend zegt hoe het anders had gemoeten en wat er allemaal fout ging of nog zal gaan en dat je leven niet deugt zonder dit of dat of hem of haar?
Loslaten is de oplossing. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat ontdek ik ook iedere dag opnieuw. Blijkbaar houden we van die onmogelijke zeurvragen. Maar je kunt er vanaf in drie vrolijke stappen. En nee, dat is geen bestaand systeem, maar mijn persoonlijke samenraapseltje. Een van de drie werkt bijna altijd wel.

Vergeten
Allereerst. Waar je aandacht is, daar stroomt als vanzelf je energie naartoe en dus wordt dat groter. Daarom moet je stoppen met die zeurgedachten en zeurvragen te voeden. Je moet ze loslaten. Vergeten. Want anders groeien ze toch door en worden ze alleen maar groter. Aan olifanten denken, is hetzelfde als steeds denken dat je niet aan olifanten wilt denken. In beide gevallen denk je aan olifanten en groeit de olifant.
Dat wordt hier nog eens uitgelegd ;-)
(Van Barefoot Doctor Stephen Russell vind je op QiTalks een flink aantal vertaalde docboxen. Hier vat hij het samen in een lekker knullig filmpje.)

Wat dan wel? Als je het filmpje bekeken hebt, zag je de oplossing al langskomen. Die is belachlijk simpel: richt je aandacht op je uiteindelijke doel. Zie dat voor je, ruik het, proef het, hoor het, voel het, leef het. Dan gaat daar je energie naartoe en versterk je vanzelf ook die ontwikkeling. Daarbij voelt het al direct een stuk beter.

Voel het vallen
Weet je even geen einddoel? Dan is er een andere aanpak die je misschien wat extra ruimte geeft om over een doel na te denken. Kortweg is dat ‘just drop it’. Of in mijn vertaling: laat de gedachte of het gevoel dat in de weg zit los en voel die uit je hoofd/uit je systeem omlaag vallen en in de grond verdwijnen. Klaar. (Voor even dan.) Duikt zo’n gedachte of gevoel toch weer op, dan laat je het opnieuw los, je voelt het naar beneden vallen en je laat het liggen. Klaar. Dat herhaal je net zo lang tot je de ruimte hebt om een prettig toekomstbeeld te visualiseren en dat te versterken.
Ook daar is een filmpje van met de titel: 3 – 2 – 1 – DROP IT !!! ~ Mooji

Knal het eruit
Zit het je ondanks deze techniekjes nog steeds tot hier? Heb je zin alles eruit te gooien? Doen. Daar is een speciale schreeuw voor die enorm oplucht. Een filmpje dat vrij verspreid mag worden, heb ik er niet van kunnen vinden, maar het gaat zo: Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte. Bal je vuisten, buig langzaam voorover en breng je vuisten naar je onderbuik (voor je milt en je lever). Verzamel in die beweging alles wat je dwars zit, alles wat je kwijt wilt en neem dat mee met je vuisten. Knijp je vuisten stevig samen en zet flink druk op de spieren in je armen. Als je de maximale spanning voelt, kom dan met een harde schreeuw rechtop, steek je armen schuin omhoog en spreid je vingers. Knal het geluid naar de horizon of naar de maan en voel de rommel van je afspatten en uit je vingertoppen wegvonken. Blijf nog even zo staan tot de schreeuw is uitgewerkt en als het goed is voel je je daarna heerlijk opgelucht.
Schreeuw niet vanuit je keel, want dan ben je direct schor, maar laat een klank als een vulkaanuitbarsting uit je onderbuik omhoog zwellen. Herhalen mag, maar waarschijnlijk is dat niet nodig. Mijn ervaring is dat je het overal kunt doen. Geen mens die je lastig valt. En mocht er toch iemand iets vragen, dan riep je toch gewoon je hond?!

Plezier! Peter Veen