Kou maakt gezond, de methode Wim Hof

‘Kilimanjaro…’ Voor in de zaal zit een man in kleermakerszit luidkeels te zingen terwijl hij zichzelf op een gitaar begeleidt. Het enige woord dat ik versta is Kilimanjaro, de naam van de berg die een groepje door hem getrainde mensen in de recordtijd van drie dagen bedwongen heeft. Let wel, in korte broek.

ijsbad-klein Onlangs deed ik een workshop bij Wim Hof, ook bekend als ‘the Iceman’. Ja, het was erg interessant en het ijsbad was ijskoud. Wim kan uren praten over de methode en de effecten, dus deze impressie is per definitie ongenuanceerd en onvolledig. Vandaar de links onderaan dit artikel. Als je het interessant vindt, google dan ook even naar de wetenschappelijke onderbouwing.

Oppepper voor immuunsysteem
‘Ons lichaam is verzuurd door ons luxe leven’ zegt Wim Hof. Ons lichaam is nog steeds dat van een jager/verzamelaar en het kan veel meer dan wij ervan vragen. Vroeger werd het lichaam blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen en dat was goed, want dat houdt het lichaam alert en actief en geeft het hormoonsysteem de broodnodige impulsen. Omdat onze levensstijl ons lichaam niet meer uitdaagt, worden veel mensen ziek. Anders gezegd: kou is een perfecte remedie om je immuunsysteem een oppepper te geven. Regelmatige blootstelling aan kou, zorgt ervoor dat lichaam en geest een stuk gezonder worden. Hoe je dat doet? De makkelijkste manier is ‘s ochtends als je onder de douche staat de warme kraan dichtdraaien en dan een seconde of twintig blijven staan. Het gaat erom dat je lichaam de ‘naar ademhappenreflex’ ervaart, want juist die activeert je ingedutte hormoonsysteem. Zodra je ademhaling weer normaal is, mag je onder de koude douche vandaan.
Ik doe het al een paar weken en het is erg interessant. Vooral valt op hoe groot mijn weerstand is tegen die paar seconden kou. Het vraagt een kort besluit en een gedecideerde actie. Dan even naar adem happen. En daarna loop je zingend de douche uit. Een mooi begin van de dag.

Ademen tegen verzuring
Maar er is meer. Want Wim Hof heeft een ademhalingstechniek ontwikkeld die je immuunsysteem en dus je gezondheid verder versterkt. Het idee erachter is dat het goed is om je lichaam regelmatig te doordrenken met zuurstof en het daarna even zuurstof te onthouden. Ook dat gaat verzuring tegen. Daar is een simpele ademhalingstechniek voor: op je rug liggen, ontspannen, 30 keer diep inademen en flink uitademen (ik werd licht in mijn hoofd, duizelig, mijn armen en benen gingen tintelen, alles ging trillen, naast me begon iemand te huilen, kortom het doet van alles met je), daarna adem je uit en stop je met ademhalen tot je weer aandrang voelt, dan haal je diep adem, houdt de lucht 10-15 seconden vast, ademt uit en dan begint de cyclus van voren af aan. De tijd dat je niet ademhaalt wordt steeds langer naarmate je langer oefent. Twee, drie minuten gaan probleemloos en dat is nog maar het begin. De ademhalingsoefening doe je elke dag een kwartiertje op je nuchtere maag en daarna koud afdouchen.

Mindset
Natuurlijk moet je vastbesloten zijn om dit te doen en daarom hebben het trainen van wil en wilskracht een enorme impact op je immuunsysteem. En vastbesloten moet je natuurlijk sowieso zijn, want hoe kun je anders alles uit het leven halen wat erin zit? Om de juiste mindset te oefenen, mogen we als afsluiting van de workshop in bad. In een ijsklontjesbad, want ‘voelen is weten’ zegt Wim Hof. Dus: erin stappen, gaan liggen en de ‘naar ademhapreflex’ wegademen, pas dan opstaan en eruit. Brrrrrrrrrrrr. Maar als je eruit stapt, heb je iets gedaan, een grens verlegd. En dat is precies waarom de methode Wim Hof en zijn aanpak me aanspreken: actief onderzoeken en doen!

Dus om te beginnen…
– elke ochtend als je wakker wordt een kwartiertje die ademhalingsoefening doen
– daarna koud afdouchen zodat je naar adem hapt en je adem reguleren voordat je de kraan dichtdraait.
Daardoor krijgt je immuunsysteem een extra impuls en het is goed voor je mentale en fysieke gesteldheid. Volgens Wim kun je dit ook gerust doen als je last hebt van bijvoorbeeld parkinson, burnout, stress, ms, hartritmestoornissen, longklachten of astma.

In mei 2014 is er nieuw wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd op basis van bloedtesten die afgenomen zijn bij Wim Hof en een aantal van zijn cursisten. De resultaten zijn spectaculair en laten zien dat de ademhalingsoefeningen en het blootstellen aan kou de gezondheid en het immuunsysteem enorm bevordert. Check de laatste resultaten op de de site van Een Vandaag. Nog meer informatie vind je hier.

Plezier! Peter Veen post@qiworks.nl

PS. Mijn nieuwsgierigheid naar de methode van Wim Hof ontstond in contact met Hans Spaans. Hans is op zoek naar een remedie tegen Parkinson en leerde bij mij elementen van Zhineng Qigong. Hij traint -en trainde- met goed gevolg bij Wim Hof en bereikt goede resultaten met zijn aanpak: challenging parkinson.