Veranderen begint met loslaten wat vastzit

Soms ben je iets anders aan het doen en dan treft je ineens een inzicht of een gedachte. Zeker als je buiten wandelt, kan dat makkelijk gebeuren. Was aan het lopen met de hond en ondertussen bezig me te ontspannen, want dat is een actief proces in aantal heldere stappen. Ik liet mijn schouders zakken en loshangen en ontspande direct ook mijn diafragma (spieren boven de maagstreek). Het voelde ineens of ik daardoor ook de wereld losliet, vrij liet.
‘Dus dáár hou je krampachtig je eigen beeld van de wereld vast’ flitste het door mijn hoofd. Dáár in je maagstreek bevries je jouw beeld van de wereld zodat het star en onbeweeglijk wordt. Zodat je zelf star en onbeweeglijk word. Zodat je wereld niet meer beweegt en veilig lijkt. Maar die veiligheid is natuurlijk een illusie, iets wat stromen moet, kun je weliswaar tegenhouden, maar dan hoopt het zich op en het zoekt een uitweg langs routes die daar helemaal niet voor bedoeld zijn.

Ineens snapte ik dat als je iets wilt veranderen, je moet beginnen met loslaten van wat vastzit. Met ontspannen van je spieren, en vooral die rond je maag. Voor mij gebeurt dat bijna vanzelf als ik mijn schouders ontspan, want dan kan ik de spanning in mijn diafragma niet meer negeren. En als die ook losser wordt, zakt mijn aandacht heel gemakkelijk uit mijn hoofd naar onderen. En ja, dan ligt de wereld open en is er weer ruimte voor een vrolijke lach.
Misschien heb je er iets aan.

Plezier. Peter Veen – post@qiworks.nl