Wazig naar je vinger kijken

Het is een rare oefening. Misschien zie je qi (dat is de bedoeling). Misschien zie je sterretjes. Misschien vraag je je af wat je ziet. Je huilt. Je ogen doen pijn en je verklaart jezelf vast en zeker voor gek. Ondertussen leer je je verbazen over hoe anders je wereld kan zijn, hoe dwaas je huid eruit ziet, dat je lichaam helemaal niet zo’n duidelijke grens heeft en hoe simpel het is iets te willen en dat dan ook vol te houden. Niet omdat het moet, maar alleen omdat je het besloten hebt.
Zorg dat je rechtop zit. Hou je wijsvinger zo’n 10 centimeter voor je neus, kijk naar die vingertop en hou dat 9 minuten vol. Kijk niet gefocust, maar een beetje wazig. Kijk niet direct van achter je voorhoofd, maar doe een mentaal stapje verder terug en kijk vanuit het midden van je hoofd. En wat er ook gebeurt, knipper niet met je ogen.
Het is een leuk avontuur, dus heel veel plezier.

(Li deed deze oefening tijdens de eerste 4-daagse training die hij in Nederland gaf en dezelfde oefening wordt ook genoemd door Barefoot Doctor in Twisted fables for twisted minds, pag 173.)

Peter Veen – www.qiworks.nl