Interview / Patricia van Walstijn – Healing is deel van elke oefening

(Kortweg: Patricia van Walstijn, 43, directeur Chi Neng Instituut Europa, man Gary (Schot), kinderen
Jamie (7) en Fay (4), doet Chi Neng sinds 1997, website www.chineng.nl.)

Waarom ben je met Chi Neng Qigong begonnen?
Na 10 jaar meditatie te hebben beoefend wilde ik me verdiepen in de Chinese filosofie over balans en gezondheid. Al bij de eerste beweging van de LQU wist ik dat dit het voor mij was…

Wat deed je hiervoor?
Twee jaar mensen gecoacht die vastgelopen waren in werk en/of privé. Daarvoor had ik een waterskischool in Griekenland waar ik les gaf.

Welke oefeningen heb je gisteren gedaan en hoe lang?
Toevallig heb ik gisteren een nieuwe cd uitgetest. Naast de Crane’s walk en 50 Wallsquats heb ik drie keer de de Body en Mind oefening gedaan. Normaal gesproken doe ik de laatste tijd de Body en Mind onderdelen, 3-CM, Crane’s walk en Wallsquats.

Welke muziek gebruik jij bij je oefeningen?
Als ik muziek gebruik dan is het de cd Entirety (Open-close cultivating) van Koen van Baal.

De 4-daagse die je gaat geven, waarin verschilt die van een 3-daagse?
Ik ben ik en dus zal het Qi-veld grotendeels door mij bepaald worden. Bij een driedaagse doen Veronique en Frank dat. Niet beter, niet slechter, gewoon anders. (Het qi-veld is de kwaliteit van het energieveld waarin je je bevindt. Het qi-veld bestaat uit de informatie van de plaats, aanwezige mens(en) en leraar als je gezamenlijk oefent.)
De intentie voor de vierdaagse is Progress through Qi field; een kwantumsprong vooruit voor de hele groep. Ik heb geen schema waaraan ik moet voldoen. Bij een driedaagse is dat wel zo, die is bedoeld om mensen op te leiden en dan is er ook aandacht voor het instructeurschap, corrigeren en een specifiek thema. Ik zorg ervoor dat in ieder geval Level-1 en Level-2 aan bod komen en ik zal de totaliteittheorie er doorheen vlechten. Wat het verschil is met een driedaagse moet iedereen voor zichzelf achteraf bekijken.

Wordt healing een nieuw accent?
Nee, het wordt zeker geen nieuw accent. Healing is deel van elke oefening en elke keer als je naar binnenkijkt, ben je er al mee bezig. Healing is de sprong van het domein van zekerheid naar het koninkrijk van vrijheid door middel van oefening en karakterontwikkeling. Jezelf helen doe je door je geloofsovertuigingen en referentiekaders te leren herkennen, zodat ze kunnen oplossen en je vrij in het leven kunt staan. Daarin kan het Qi-veld veel betekenen, maar uiteindelijk doet iedereen het zelf.

Vind je de theorie soms ook zo abstract?
Nee, helemaal niet. Ik ben nooit eerder een theorie tegengekomen die zo makkelijk toepasbaar is in het dagelijks leven.

Hoe zie je het Chi Neng Institute over tien jaar?
Er is dan meer onderzoek gedaan, meer ‘bewijs’ dus en mede daardoor is Chi Neng Qigong algemeen geaccepteerd. Dat resulteert in meer Chi Neng Qigong op scholen, in bedrijven, in de praktijk en in ons dagelijks leven. Ook buiten de landsgrenzen. Vakanties zullen dan vaker gecombineerd worden met het beoefenen van Chi Neng Qigong. De reis naar buiten wordt dan gecombineerd met de reis naar binnen.

Hoe vind je een balans tussen de ideële en de commceriële doelen?
Er is voor mij geen verschil in beide doelen. Mijn doel is Chi Neng Qigong te verspreiden en dat doe ik op de manier die goed voelt. Daar horen ook het zoeken van locaties bij, producten ontwikkelen die de leer ondersteunen, prijzen bepalen, e-mails beantwoorden, etc. Ik ga met alles op dezelfde manier om. Ik geloof dat de buitenwereld een reflectie van de binnenwereld is. We werken met energie, en commercie puur om de commercie zou binnen Chi Neng direct afgestraft worden. De intentie waarmee je alles doet, is wat telt en wat je succes bepaalt.

Van welke leraar heb je het meest geleerd?
Van mijn ontmoeting en gesprek met Dr. Pang Ming. Dat was het moment dat mijn leven totaal veranderde. Wat de meeste indruk maakte? Noem het maar zijn Qi-veld. In ieder geval zijn enorme kracht, gecombineerd met bescheidenheid en veel humor.

Heb je een tip of toepassing die iedereen zou moeten kennen?
Kijk bij alles wat je doet naar binnen om je reacties te observeren. Blijf trainen om de cultivatie van je karakter te ondersteunen zodat je de kracht en vitaliteit iets kunt neerzetten in de wereld.

Wat betekent Chi Neng Qigong voor jou in je dagelijkse leven?
Mijn dagelijks leven en Chi Neng Qigong zijn één.

Wat draag jij bij aan een fijnere wereld?
Ik blijf trainen, naar binnen kijken en werken aan mijn karakterontwikkeling waardoor ik in staat ben Chi Neng Qigong succesvol door te geven aan zoveel mogelijk mensen.

Peter Veen – www.qiworks.nl