Boek / Handboek triggerpoint-therapie, verminder zelf pijnklachten

Het concept is heel simpel. De oorzaak van ernstige, chronische, langdurige pijn -zoals rugpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn, rsi, fibromyalgie, duizeligheid en zelfs hartritmestoornissen – wordt vaak op een verkeerde plek gezocht. Lang niet alle pijn ontstaat op de plek waar iemand hem voelt. Dus het zit vaak niet in de onderrug, de armen, de schouders, de nek of het hoofd. De oorzaak van de pijn kan zich ook ergens anders in het lichaam bevinden en uitstralen naar de plek waar de pijn gevoeld wordt. Hoe verassend dat ook klinkt, veel van die onverklaarbare pijn is terug te leiden naar triggerpoints -knopen- in een of meer spieren in een ander deel van het lichaam. Trigger-points kunnen ontstaan door stress, overbelasting, verwondingen, littekens, drugs, alcohol of chemische stoffen.En ja, daar is iets aan te doen, want er is een vaste relatie tussen bepaalde pijn en triggerpoints in bepaalde spieren. Die triggerpoints opsporen en (diep) masseren kan soms wonderbaarlijk goed werken, juist bij bij langdurige pijnklachten.

Dat is in een notendop de inleiding van het boek Handboek triggerpoint-therapie, dat is geschreven door Clair Davies. De rest van het boek staat vol met pijntyperingen, een beschrijving van welke triggerpoints in welke spieren daar verantwoordelijk voor kunnen zijn en hoe die via massage zelf te behandelen. Het is dus een zelfhulpboek voor mensen die pijn hebben waar tot nu toe geen enkele arts of therapeut een afdoende oplossing voor heeft. Het is geschreven door een wereldberoemde pianostemmer die op zoek ging naar een oplossing voor zijn eigen ondraaglijke, beroepsgerelateerde pijn. Ook bij hem was de oorzaak: triggerpoints. De triggerpoints zijn tientallen jaren geleden ontdekt door een paar westerse artsen (Travell en Simons). Ze hebben dus geen enkele relatie met het concept van meridianen en acupunctuur. Het gaat om puur mechanische, medische kennis, alleen zijn het bestaan en de werking van triggerpoints nog niet op grote schaal doorgedrongen bij artsen en andere behandelaars.

Het is niet een supermakkelijk boek. Ik bedoel, je leest het niet zomaar eventjes weg en ook heb je zeker tijd en aandacht nodig om het systeem te doorgronden en om de triggerpoints te vinden die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn in een specifiek gebied van het lichaam. Maar als je chronisch pijn hebt en je hebt al van alles geprobeerd, maar niets helpt… probeer dan ook nog dit boek. Wie weet brengt het je een oplossing.

(Het Handboek triggerpoint-therapie is uitgegeven in 2003 bij Altamira-Becht. Maanden terug heb ik het aangevraagd in de bibliotheek omdat ik door m’n rug gegaan was en daar iets aan wilde doen. Het boek is erg populair, dus er was nogal een wachttijd. Toen het eindelijk kwam was de rug alweer in een prima conditie. Maar de inhoud is zo verrassend dat ik het hier toch graag wil noemen.)

Kijk hier voor mer informatie: http://www.triggerpointboek.nl/triggerp.htm

Peter Veen – www.qiworks.nl