Geen touwtje maar drie haakjes

Dit weekend heb ik een paar workshops gevolgd op de landelijke demonstratiedag van het STN (Stichting Taijiquan Nederland). Die dag wordt ieder jaar gehouden -zie http://www.taijiquan.nl/ – en er zijn onder andere workshops, demonstraties en lezingen rond qigong en taichi. Leuk om eens andere stijlen te zien en te ervaren, vind ik. (Hoewel het natuurlijk blijft bij kennismaken en je steeds weer ontdekt dat wat van belang lijkt, op de een of andere manier ook in de oefeningen van Chi Neng Qigong te vinden is.)

Een tip wil ik je graag meegeven. Een van de workshopleiders zei dat je kruin ophangen aan een denkbeeldig touwtje niet optimaal is. Het is wat te passief en je hebt de neiging om onder je hoofd te gaan hangen. Een betere methode om de juiste qigonghouding te vinden (zei ze), is met drie denkbeeldige haakjes. Het eerste haak je achteraan je hoofd aan de schedelbasis, het tweede achter je hart en het derde achter je navel.
Het effect moet zijn dat je iets actiever staat dan met alleen een denkbeeldig touwtje naar je kruin. Je borst is iets meer open en je heupen zijn iets attenter. Om het maar een woord te geven. Het gaat echt om superkleine verschillen. Om fracties van millimeters. Om het net een ietsepietsie anders invullen van de marge die je hebt als je in de qigonghouding staat. Misschien een poging waard?

Veel plezier. Peter Veen – www.qiworks.nl