Healen met qi (2)

Een heel andere methode om iemand te healen, is haar of hem vullen met qi. Kortweg gaat dat zo: laat iemand voor je op een stoel zitten. Zorg dat je in de qigong-staat komt (de juiste fysieke en mentale houding, volg bijvoorbeeld de stappen om een qiveld te maken). Hou dan je rechterhand boven haar/zijn hoofd, hou je hand daar en draai rondjes tegen de klok in. Laat de qi naar binnen spiralen/dwarrelen/stromen, via hoofd, nek, schouders, armen, borst/buik, rug, heupen, benen en voeten naar de grond. Doe daarna die route nog een keer voor alle belangrijke organen. (Ooi gebruikt zo’n systeem bij zijn uitvoering van de 3cm. Staat op zijn cd’s en de gesproken tekst vind je ook in zijn boek op pagina 545.) Vanzelfsprekend doe je dat hardop en je noemt ieder orgaan, zodat de ander ook haar of zijn eigen aandacht kan richten en daardoor actief meehelpt. De ander kan haar/zijn rechterhand op dezelfde manier draaien als jij. Dat helpt haar/hem om gefocust te blijven en het helpt ook om het qiveld sterker te maken.

Deze methode van iemand vullen met qi kun je eigenlijk altijd gebruiken. Hou er rekening mee dat je een reactie kunt voelen van lichaamsdelen en organen, dus je kunt op deze manier ook in dezelfde ronde qi sturen en tegelijkertijd heel voorzichtig voelen wat er aan de hand is. Soms voel je in je eigen lichaam wat er met de ander aan de hand is. Je hebt dan niet de kwaal overgenomen, maar je ervaart wel de informatie die bij die kwaal hoort. Laat die weer los en verbindt je er niet mee. Doe een 3cm als je er in gedachten niet helemaal los van komt of iets anders om goed te gronden.

Healen met qi leren, vraagt natuurlijk veel oefening en veel spelen met de verschillende methodes. Zo is dit reeksje ook bedoeld. Laten horen wat er kan en je uitnodigen dat te verkennen en te onderzoeken. In ieder geval tijdens de workshop was het interessant en spannend om dit te proberen.

Nog even dit. Healen is volgens Ooi niet alleen maar iemand lief en vriendelijk vol qi pompen. Soms moet je ook in woord en gebaar uiterst gericht, zelfbewust en zelfverzekerd optreden en de qi commanderen. Dit hebben we in de workshop niet geoefend, maar ik vind het wel belangrijk dat te noemen.

Plezier!

Peter Veen – www.qiworks.nl