Healen met qi (3)

Healen met qi is eigenlijk erg simpel. Wat je moet kunnen, is qi voelen en qi sturen. Verder hoef je eigenlijk niks te weten. Ook niet wat die ander heeft of waar het zit. Het concept van Zhineng Qigong is dat je werkt met de meeste elementaire qi en dat het lichaam alle qi opneemt die het nodig heeft. Het lichaam weet zelf hoe dat moet en naar welke plek dat moet. Qi die teveel is, vloeit vanzelf af. Dat laatste kun je overigens bevorderen door de qi dóór iemand, een orgaan of ledemaat te sturen. (Ooi heeft het hier niet over gehad, maar Li heeft in een van zijn workshops daar nogal op gehamerd, zo voorkom je dat iemand/een orgaan teveel krijgt. Je doet het zoals je een handwasje doet: onderdompelen en uitwringen/uitlekken etc. tot het schoon genoeg is.)

Het moeilijkste is nog de overtuiging van jezelf en de ander of het echt werkt. Want als jij het niet gelooft of die ander gelooft er allemaal niks van, heeft het dan wel effect? Op zich wel. Maar als je het zelf niet gelooft, zit er niet de overtuiging en de gerichtheid in je acties die nodig is. Maar dan begin je er toch ook niet aan lijkt me. Of de ander het gelooft is lastiger. Die hoeft er niet van overtuigd te zijn dat qi werkt, maar iedere ziekte heeft ook een psychische kant. Als iemand al 20 jaar iets heeft, hoort dat inmiddels bij haar/hem. Dat moet ook veranderen. Volgens de theorie van Zhineng is alles gemaakt uit qi en kan alles weer terug naar qi. Per direct, mits degene die het bewerkstelligt in de qigong-staat is en voldoende macht heeft over de qistromen. Dus genezing kan acuut optreden. Als de ander dan denkt: ‘Dit kan niet waar zijn, onmogelijk dat ik er zo makkelijk vanaf kom’, dan is zij/hij bezig de voorwaarden te scheppen om opnieuw ziek te worden.

Genezen kan volgens veel mensen niet zonder afzien en lijden. Dus je moet ook aandacht besteden aan iemands overtuiging en de beleving van de klachten/ziekte. Twee dingen zijn genoemd. Allereerst voortdurend positief benadrukken van de effecten en dat de ander zich al veel beter voelt. Daarnaast haar/hem een actieve rol geven bij de healing en in de periode ervoor en erna oefeningen meegeven om meer qi op te bouwen en de algemene gezondheid te stimuleren.

Lastig punt vind ik dat van de overtuiging van jezelf/de ander. Maar als overtuiging en qi kunnen sturen een ziekte of kwaal kan oplossen, ligt het voor de hand dat een andersgerichte overtuiging zeker meehelpt een kwaal in stand te houden of te bevorderen.

Tot slot: Er zijn meer methoden om te healen met qi. Een ervan heb ik al eens opgeschreven na een workshop met Li. Die vind je hier.

Plezier en ik ben benieuwd naar ervaringen van anderen. Dus reageer of mail!

Peter Veen – www.qiworks.nl