Interview Frank Lageweg / Eerst een goed gevoel, dan trainen

Frank Lageweg, 39, docent Chi Neng Instituut, docent L.O, haptotherapeut, woont samen met Emma, doet 10 jaar Chi Neng, website: www.bewust-zijn.com.

Waarom ben je met Chi Neng begonnen?
Tijdens de BOCAM opleiding (opleiding voor Chinese geneeswijzen) las ik in een blad over
de verbluffende resultaten die met Chi Neng zijn behaald. Ik heb me meteen voor een 1-daagse bij Patricia ingeschreven en had daarna ’s nachts zoveel energie dat ik om 3 uur ben opgestaan en mijn dag ben begonnen. Ik liep met verbazing door mijn huiskamer omdat mijn rug aanvoelde alsof ik weer 5 jaar oud was. De dag erna heb ik Patricia gemaild met de mededeling dat ik alles over Chi Neng wilde weten. Ze antwoordde: “in juli ga ik naar China, als je wilt kun je meegaan”. Ik heb dezelfde dag nog geboekt.

Wat deed je hiervoor?
Karate, aikdio, t’ai chi en heb ik me verdiept in zaken als NLP en zen.

Doe je nog iets anders dan Chi Neng?
Ik train elke dag met een hartcoherentiemeter die precies aangeeft in welke ‘staat’ ik ben.
Als ik coherent ben, (je zou het de Qigong staat kunnen noemen) , brandt er een groen lampje, bij een blauw lampje ben ik er half in, half uit. Bij een rood lampje, ben ik aan het nadenken. Inmiddels weet ik ook zonder apparaat in welke staat ik ben. Samen met een glas vers geperst sap, kan ik me geen beter begin van de dag voorstellen.

Welke oefeningen heb je gisteren gedaan en hoe lang?
Half uur armengong, 100 wallsquats, de L-oefening en sinds een paar maanden is mijn vriendin ook verslingerd geraakt aan Chi Neng. Twee keer per dag doen we samen onderdeel 1, 3, 5, 6 en 9 van de Body&Mind. Normaal squat ik wat minder en doe ik er 3 centers merge bij. Iets van 2 uur in totaal. Gemiddeld 2 ½ uur per dag.

Welke effecten merk je bij jezelf?
Allereerst een sterk gevoel van verbondenheid met mijn lichaam. Als ik veel wallsquat, heb ik het gevoel of ik twee duracell batterijen in mijn onderrug heb, een soepel en lichaam en meer innerlijke rust omdat mijn gedachten niet meer alle kanten opvliegen.

Wat betekent Chi Neng voor jou in je dagelijkse leven?
Chi Neng is onlosmakelijk deel van mijn leven en werk. Het heeft grote invloed op hoe fit ik me voel en hoe ik in het leven sta.

Hoe ervaar jij het Qiveld?
Er is geen onderscheid tussen mezelf en dit veld. Ik voel steeds meer dat het belangrijk is dat ik zorg draag voor dit veld, dat ik verantwoordelijkheid neem voor dit veld, op hoe kleine schaal het ook is. Het maakt uit wat ik denk, zeg of doe. Het proces van ontwaken zie ik dan ook als belangrijkste wat ik kan doen om een bijdrage te leveren aan de wereld en aan dit veld. Er komt ook verantwoordelijkheid bij kijken. De keuzes die ik maak zijn anders dan vroeger.
Een paar jaar terug kon ik een mug in mijn slaapkamer klakkeloos doodslaan. Een mug of een vlieg zijn levende wezens en alleen door hen als object te zien, kon ik dat doen. Wat doe je met jezelf als je dat doet? En als je het bij een mug doet, doe je het dan ook niet bij andere wezens, inclusief mensen? Wat doe je met jezelf voor je een mug doodslaat? Kun je het vanuit liefde doen? Alles leeft, het leven staat aan en het is mijn taak om daar zo goed mogelijk zorg voor te dragen. Vooral voor mijn gedachten, want dat bepaalt uiteindelijk mijn keuzes en acties en en hoe ik met andere levende wezens omga. Ik zie dat ik de vraag over wat ik aan een betere wereld bijdraag, al heb beantwoord.

Van welke leraar heb jij het meeste geleerd en wat?
Van Patricia heb ik geleerd altijd een deel van mijn aandacht in mijn onderste dantian te houden. Het ankert je automatisch in het Nu, je staat meteen in je kracht, je geeft jezelf niet weg en als je praat, komt het vanuit je wezen en niet vanuit je hoofd. Van Teacher Li heb ik iets vergelijkbaars geleerd: zorg er altijd voor dat je geest is waar je lichaam is. Lichaam en geest samenbrengen is het beste wat je voor je lichaam kan doen en een daadwerklijk geschenk voor je organen.
Van Eckhart Tolle heb ik geleerd onderscheid te maken tussen ‘levenssituatie’ en ‘leven.’
Onze levenssituatie zal nooit blijvend perfect zijn, mensen worden ziek, gaan dood etc. Het leven kan aanvoelen als een groot drama als de dingen niet gaan zoals verwacht. Onze grootste vijanden zijn vaak onze eigen gedachten over hoe de dingen moeten gaan, en ook over wat ons vervult. Door terug te keren naar het Nu, vallen de verwachtingen en verlangens weg en is het mogelijk direct te ervaren waar we steeds naar op zoek zijn geweest.

Hoe vul jij het begrip Daode in voor jezelf?
Op ouderjaarsavond heb ik voor de tweede keer Gandhi gekeken. Als je deze film ‘door de ogen van Ghandi’ kijkt, voel je wat Daode betekent. Daode betekent karakterontwikkeling, het observeren van jezelf, bewust kiezen voor het positieve en het stabiliseren van je emoties. Hoeveel je ook traint, als je geen Daode ontwikkelt, bereik je nooit een hoog niveau in qigong. Het is een noodzakelijk onderdeel van qigong om de qi puur en schoon te laten worden.
Daode is de mogelijkheid die je hebt om elk moment van de dag een beter mens te worden door jezelf te observeren en je leven zich te laten ontvouwen ten behoeve van iets wat groter is dan jijzelf. Ik doe dat door mezelf te observeren en zoveel mogelijk het “groene lampje te laten branden”, ook als ik niet train.
Het is zo mooi dat Daode geintegreerd is in Chi Neng. Dat maakt het tot een complete levensleer.

Heb jij een tip of toepassing die iedereen zou moeten kennen?
Je hoeft niet perfect te zijn voor je gelukkig kan zijn. Je hoeft niet 20 jaar te Chi Nengen of zoveel gongs gedaan te hebben, voor je kan gaan genieten.
Draai het om. Zorg er eerst voor dat je een goed gevoel hebt en ga dan trainen.
Verder: als je denkt dat je een probleem hebt, stel jezelf dan de vraag, welk probleem heb ik Nu, op dit moment? Waarschijnlijk ontdek je dat je gedachten iets geprojecteerd hebben in de toekomst of in het verleden, over wat er kan gebeuren of gebeurd is. Leer alles te verwelkomen alsof je ervoor gekozen hebt en je gedachten zullen minder hun best hoeven doen om alles onder controle te houden.

Wat draag jij bij aan een fijnere wereld?
Door zoveel mogelijk te Chi Nengen, ook als ik niet de fysieke oefeningen doe.

Wat weet nog (bijna) niemand over jou?
Ik kijk heel graag naar Animal planet. Vooral programma’s over haaien, tijgers en leeuwen vind ik helemaal geweldig.