Boek / Compassie – Karen Armstrong

Er zijn van die boeken die je aan je kinderen geeft in de hoop dat ze er ooit aan toe komen om het te lezen. Dit vind ik er ook zoeen. Het gaat alleen maar over compassie en dan vooral over hoe jij als lezer ontdekt en ervaart wat compassie is en hoe je dat als leidraad in je leven neemt. Dat laat ze in twaalf hoofdstukken zien. Niet op een theoretische manier, maar gewoon heel praktisch.

Compassie is geen vrijblijvend boek. Natuurlijk kun je het lezen als een interessant verhaal, want dat is het zeker ook. Maar tegelijkertijd kan elk hoofdstuk een stap zijn in je eigen ontwikkeling. Karen Armstrong begint in het verleden, met de rol van compassie in verschillende gemeenschappen en de grote wereldgodsdiensten. Daarna wordt het persoonlijker en directer en kun je er zelf mee aan de slag en met de bouwstenen uit het boek zoeken naar de juiste mentale levenshouding.

Alles wat ze zegt, wordt prettig onderbouwd, vaak met verwijzingen en verklaringen uit wetenschap, geschiedenis en godsdiensten. Dat is niet zo gek, want Karen Armstrong is non geweest en gespecialiseerd in christendom, jodendom en islam! Ik zal je opbiechten dat ik daarom even geaarzeld heb of ik het boek wel wilde lezen, want ik heb nog wat weerstand tegen zo’n achtergrond. Maar juist haar kennis en ervaring op dit gebied heeft het boek wat mij betreft extra verdieping gegeven.

Rond het boek is een website gemaakt waar je een principeverklaring kunt downloaden (ook in het Nederlands) en je digitaal akkoord kunt verklaren. De teller staat op ruim 76.000. Dat aantal viel me een beetje tegen, maar voor de rest: lezen!

Wikipedia over Karen Armstrong
Website met principeverklaring: www.charterforcompassion.org