Interview Tilla van Opstal / We zijn allemaal een stuk van God, of Tao…

Tilla van Opstal, 59 jaar, zelfstandig Chi Neng® Qigong docent (vroeger directiesecretaresse – administratie), gehuwd, 2 prachtige nog studerende en thuiswonende dochters van 19 en 22 jaar, doet Chi Neng Qigong sinds juli 2000, website: www.chineng.be

Waarom ben je met Chi Neng begonnen?
Per toeval?
Ik werkte in Antwerpen en had de opdracht samen met mijn collega en vriendin een nieuw computerprogramma op te zetten. Daarvoor moesten we regelmatig samen naar Brussel rijden.
Om de uren filestaan te doden, hadden we het over alles behalve business en zo kwamen we terecht bij Chi Neng Qigong. Ik had er nog nooit van gehoord, maar mijn collega had inmiddels een video besteld. Bij gebrek aan apparatuur kon ze die echter thuis niet afspelen.
Eind juli 2000 hebben we bij mij thuis samen deze video bekeken. Daarna ben ik onmiddellijk aan een gong begonnen en heb ik in september mijn eerste eendaagse workshop gedaan (de video heeft het huis niet meer verlaten…). Ik wist onmiddellijk dat dit het was: lichaam en geest tegelijkertijd trainen. Mediteren stond al lang op mijn verlanglijstje, doch het gaan zitten en mijn hoofd leegmaken was me tot dan (en tot nu) nog niet gelukt. Na mijn eendaagse heb ik onmiddellijk besloten de opleiding te gaan volgen. Mijn kinderdroom zou gedeeltelijk uitkomen, niet gewoon als juf ‘gym’ geven, maar iets veel waardevollers onderrichten…

Wat deed je hiervoor?
De evolutie van het les volgen tot het zelf lesgeven verliep vlot, doch uiteraard niet van de ene dag op de andere. Zo ben ik nog een tijd gewoon blijven werken, weliswaar deeltijds, en gaf ik één keer per week een avondles. Op een gegeven ogenblik, waarvoor ik nog altijd dankbaar ben, kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding tot instructor zelf te geven in België Omdat ik ook jaarlijks een maand naar China wou gaan en ook thuis de kerk in het midden wilde houden en nog tijd en vakantie wilde doorbrengen met mijn gezin, besloot ik mijn werk op te zeggen en me volledig te gaan wijden aan Chi Neng Qigong. Zo ben ik januari 2004 officieel begonnen met het Chi Neng Institute Belgium.

Kerk en Qigong, hoe makkelijk gaat dat samen?
Ik ben zeer katholiek opgevoed en heb een groot deel van mijn jeugd in de kerk doorgebracht.
Voor mezelf hoeft dit helemaal niet meer, maar als mensen hieraan voldoening en steun hebben, gun ik hen dat volkomen. Ik heb er ook geen moeite mee om dat te respecteren.
Het ene sluit het andere ook niet uit. Je kan beide op een totaal verschillend niveau bekijken en bijvoorbeeld Qigong op een bijna puur fysieke manier ervaren. In dat geval botst dat helemaal niet met kerkelijke overtuigingen.
Dit is echter niet mijn manier van beleven van Qigong. Voor mij is het één geheel, een totale verbondenheid met alles en iedereen en de daarbij horende verantwoordelijkheid.

Ik heb begrepen dat de God van de Kerk een bestraffende God is, doch voor mij is God Liefde en heeft de hele kerkelijke instelling hier niets mee te maken. Het gaat hier blijkbaar ook over macht en de wet van de sterkste. We zijn allemaal een stuk van God, of Tao, of hoe je het ook wil benoemen. Als we dat allemaal zouden beseffen en ons alsdusdanig zouden gedragen, zou de wereld er totaal anders uit zien.

Welke oefeningen heb je gisteren gedaan en hoe lang?
Gisteren heb ik toevallig niet lang geoefend, ik heb geen fysieke training gedaan en dat is, denk ik, wat je bedoelt. Ik doe bijna dagelijks de lift qi up, zeer intens nadat ik me eerst al dansend heb verbonden met het universum en 5 minuten in ruiterstand heb gemediteerd.
De‘ruiterstand’of ‘big horse’ kan gebruikt worden in plaats van de houding van de 3 CM. Je zet je voeten parallel, maar minstens 2x schouderbreedte en je zakt dan zo diep mogelijk door de knieën zodat je bovenbenen evenwijdig komen aan de grond. Daarbij hou je een qi-bal tussen je armen/handen.

Wat zijn die andere elementen die jouw evolutie bevorderen?
Ik oefen mij om zoveel mogelijk in het NU te zijn, door mezelf bijna constant terug te roepen. Daardoor besef ik meer en meer hoeveel meer tijd ik doorbreng met het denken over het verleden en meer nog met plannen maken en bedenken wat ik nog allemaal ‘moet’ doen. Ik speel ook heel veel met het visualiseren van licht dat ik door me heen laat stromen en langs al mijn poriën weer naar buiten laat gaan, al of niet met een specifieke bestemming.

Er is momenteel een overaanbod aan mogelijkheden om aan zelfontwikkeling te doen. Het wordt daarom moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Toch denk ik dat het noodzakelijk is om hier en daar je licht op te steken. Ik doe iedere dag de Merkaba-meditatie, tracht een juiste balans te vinden in de informatie die gegeven wordt over 2012, ook in het kader van de Maya-kalender, de Grootmoeders en de Munayki.
Om meer het fysieke aspect te begrijpen, heb ik me de basiskennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde eigen gemaakt en heb ik me met acupunctuur laten behandelen. Ook voor nu een dan specifieke massages ben ik best te vinden.

Welke effecten merk je bij jezelf?
Is een heel moeilijke vraag. Uiteraard heb ik in die elf jaar een enorme evolutie meegemaakt
op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Je komt in een ‘andere’ wereld terecht. Daardoor is het moeilijk te onderscheiden of je evolutie enkel te maken heeft met het beoefenen van Chi Neng Qigong of dat alle daarbij komende elementen daarin ook een rol spelen.

Wat betekent Chi Neng voor jou in je dagelijkse leven?
Aangezien ik Chi Neng Qigong tot mijn beroep heb gemaakt, betekent het heel veel voor mij. Ik vind het bijzonder om zo’n waardevol ‘beroep’ te kunnen uitoefenen. Het is zo dankbaar om te zien dat wat je doorgeeft anderen op zeer uiteenlopende manieren helpt. De een voelt er zich fysiek beter door, terwijl de ander in zijn kracht komt te staan. Ik doe het niet, de personen doen het zelf waardoor ze hun eigen mogelijkheden ontdekken.
Ik ga veel bewuster om met alles en iedereen. Het is een constant terug gaan naar het nu, me bewust zijn van mijn lichaam, van mijn denken, van mijn handelen.

Hoe ervaar jij het qiveld
Dit is zeer gevarieerd. Soms ervaar ik helemaal niets terwijl ik van anderen hoor dat zij datzelfde qi-veld zo sterk hebben ervaren. Op andere momenten kan ik er heel intens van genieten, zelfs als ik alleen ben en voor mezelf het qi-veld creëer. Ik kan me als het ware helemaal voelen oplossen in het niets, me één voelen met alles en niets.

Van welke leraar heb je het meest geleerd en wat?
Ik heb van alle leraren geleerd, want ze hebben allemaal hun eigenheid en bijzondere kwaliteiten. Mijn lievelingsleraar is uiteraard Wei Qi Feng. Ik heb een aantal jaren geleden de uitzonderlijke kans gehad om een hele maand bij hem persoonlijk te trainen. Het was in het Zhineng centrum in Xian. We maakten daar gebruik van de accommodatie en bij bepaalde lessen sloten we ons soms aan bij de grote groep. Teacher Wei gaf daar in principe geen les, doch hij werd soms overgehaald om het toch te doen omdat hij zo goed is en zo graag gezien wordt. Meestal waren we samen om te trainen, te wandelen, plezier te maken, te zijn. Hij heeft me vooral geleerd om in het Shenji Palace te zijn, te leven in het NU.

Shenji Palace is het centrum van de bovenste dantian en ligt op de kruising van de centrale lijn die Baihui en Huiyin verbindt en de lijn tussen Yintang en Yuzhen. Door het woord Shenji uit te spreken, kan je daar een trilling waarnemen. Voorts kan je erop mediteren om o.a. van daaruit je hele lichaam te verlichten of je omgeving waar te nemen.

Heb je een tip of toepassing die iedereen zou moeten kennen?
Het is mijn grootste wens dat iedereen die Chi Neng Qigong beoefent, begrijpt hoe hij/zij vanuit de dantian kan bewegen en vanuit de dantian de kracht kan halen om de Qi te laten stromen. Zodra dat lukt, kan je alle bewegingen die je doet -ook andere dan Chi Neng Qigong – moeiteloos en bewust vanuit die innerlijk kracht doen. Bewegen is iets fysieks en het fysieke lichaam is verbonden met de onderste Dantian. Dus de onderste dantian is je basis. Heb je geen goede basis, dan sta je op den duur nergens.
In Level 2 voer je meer bewust de bewegingen uit vanuit het Shenji Paleis, maar omdat je in Level I jezelf hebt aangeleerd om vanuit je onderste dantian te werken en tegelijkertijd met je gedachten naar binnen en buiten te gaan, heeft je lichaam die gewoonte aangenomen. Bij Level 2 kun je daardoor meer naar binnen gaan en het vorige loslaten, zonder dat het wordt losgelaten…

Wat draag jij bij aan een fijnere wereld?
Eigenlijk zou je die vraag aan mijn studenten moeten stellen…
Ik ben er mij van bewust dat ik, net als iedereen, een rol te vervullen heb op deze aarde. Mijn rol is om via Chi Neng® Qigong mensen te helpen bewust te worden van zichzelf. In grote mate slaag ik daar wel in, tenzij iemand nog zo vast slaapt dat er geen wakker schudden mogelijk is. In dat geval is dat ook perfect zoals het is.

Wat weet (nog) bijna niemand over jou?
Ik vind van mijzelf dat ik een open boek ben, dus ik denk dat iedereen wel weet wie en hoe ik ben. Personen die me kennen, weten dat ik als het ware ‘niets’ voel, hoewel dat voor anderen ‘onmogelijk’ is. Ik heb in mijn jonge jaren heel wat avontuurlijke reizen gemaakt en ik heb een hele schare bewaarengelen, want aan risico’s ontbrak het niet. Zij houden ook mijn handtas en portefeuille in de gaten, die ik al menigmaal achterliet en vlekkeloos en ongeschonden terug kreeg.